Pariz : Posle nekoliko „skandala“ promena na čelu „Kulturnog centra Srbije“

  364

  Prema nezvaničnim informacijama „Vesti“, Pavloviću je pri kraju godišnjeg odmora poručeno da ne treba da se vraća u francusku prestonicu jer mu se priprema rešenje za penziju. Na njegovu primedbu da nema dovoljno radnog staža odgovoreno mu je da ispunjava uslove za starosnu. Tu je stavljena tačka na javnu funkciju uspešnog dramskog pisca i povremeno osporavanog direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu.

  Pre nego što je imenovan na čelnu poziciju jedne od svega dve srpske institucije ovakvog profila u svetu (druga je u Pekingu), Pavlović je bio savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

  Sukob s ambasadorom

  Od svih afera koje ga prate, medijski najbučnije propraćene bile su one vezane upravo za KCS u Parizu. Ubrzo po dolasku u francusku prestonicu, Pavlović je došao u sukob sa tadašnjim srpskim ambasadorom Rajkom Ristićem. Ambasador nije prihvatio njegov zahtev da se otkaže saradnja sa saradnicima po ugovoru, Milovanom Ćirovskim i Nikolom Letićem. Pale su i teške reči, a navodilo se da je vrhunac bio incident u KCS kada je Pavlović prevrnuo sto Ćirovskom, nakon što mu je ovaj opsovao majku.

  Usledio je potom skandal sa izložbom, kada se u izlogu KCS u centru Pariza, u blizini čuvenog Bobura, pojavila skulptura Diznijevih junaka, Mikija i Paje, u pozi koja direktno aludira na seksualne odnose. Brojni Srbi u Francuskoj ogorčeno su odreagovali na skulpturu, dok je Pavlović poručio da nije do njega i da je to izložba koja je dobila „zeleno svetlo Ministarstva kulture, te da se beleži velika posećenost“.

  nastavak na sledećoj strani