Pariz oborio sopstveni rekord po broju turista

    1081

    Grad svetlosti je u 2017.godini poboljšao lični rekord što se tiče broja turista koji su ga posetili. Broj od 33,8 miliona može vam se učiniti neverovatnim ali je to samo broj rezervisanog hotelskog smeštaja u 2017.godini. Kada se još dodaju turisti koji su boravili kod svojih rođaka i prijatelja jasno je da je taj broj još veći. Ove cifre u mnogome stavljaju u senku dve „crne“ godine što se tiču turista i to 2015. i 2016. a na koje su uticali teroristički napadi.

    Ovo su zvanični podaci turističke organizacije Pariza i njegove okoline. U odnosu na prethodne dve godine u porastu je broj turista iz Azije naročito Kineza i Japanaca. Ipak najveći broj stranih turista koji posete glavni grad Francuske dolazi iz SAD-a 7% od ukupnog broja turista, a slede ih Nemci sa 5%. Ipak 42,6% turista čine sami Francuzi koji su posetili Pariz dolazeći iz cele Francuske.

    Najposećenija mesta su muzej Luvr, Ajfelova kula i dvorac u Versaju. Kada se o ekonomskoj strani radi, turisti su u Parizu potrošili 20,8 milijardi evra u 2017.godini.

    Ovo je još jedan dokaz da je privilegija svih nas koji u ovom gradu živimo.