Pariz je danas centar sveta. Srpski predsednik Vučić na proslavi rame uz rame sa Trampom i Putinom

  1854

  U Parizu će danas biti obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija. Srbiju će na ceremoniji predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

  U čast herojima koji su Evropi doneli mir i jedinstvo na velikoj ceremoniji okupiće se više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, visoki predstavnici Ujedinjenih nacija, evropskih institucija.

  Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

  Glavna ceremonija počeće ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik Emanuel Makron, objavljeno je na sajtu francuske vlade.

  Kako su istakli francuski mediji, planirano je da Makron svoj govor ispred groba neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.

  U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

  Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsednica saveta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

  Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

  Ono o čemu se dosta govorilo u medijima kada se radi o ovoj godišnjici jesu sastanci svetskih lidera na marginama skupa – Putina i Trampa, Trampa i Erdogana i Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

  On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obeležavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.

  U subotu uveče, šefovi država i vlada iz svih krajeva sveta obišli su izložbu „Pikaso: plavo i roze“, priređenu u Muzeju „Orsej“, nakon čega je za visoke zvanice priređen koktel.

  izvor : rts.rs