Pariz: Haos u režiji Ambasadora Srbije i direktora Kulturnog centra Srbije

  1828

  Višemesečna netrpeljivost i neslaganje oko kadrovskih rešenja između direktora Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu Radoslava Pavlovića i našeg ambasadora u Francuskoj Rajka Ristića, pre dva dana umalo je kulminirala tučom između Pavlovića i dvojice radnika angažovanih po ugovoru u Centru, pišu današnje „Večernje novosti“.

  Pavlović je, prema pisanju lista, sam hteo da bira svoje saradnike i upozoravao da sa ovom dvojicom „ugovoraca“ ne može da podiže ugled Srbije u Parizu navodeći da ga opstruišu, sabotiraju, špijuniraju, šalju anonimna pisma, peticije, kvare opremu, tajno snimaju i fotografišu.

  Zbog toga je, kako se navodi, zatražio od Ministarstva spoljnih poslova da odluči da li ima njihovu podršku i poverenje ili da bude povučen s mesta direktora Kulturnog centra, ministra savetnika.

  Konflikt je, kako se navodi, započeo pre nekoliko meseci kad je Pavlović preuzeo funkciju direktora. On nije želeo da se dvojici službenika produži godišnji ugovor jer, po njegovoj oceni, ne rade dobro, ali je to, ipak, učinjeno.

  U sredu je sve kulminiralo kad je direktor prevrnuo radni sto jednog od njih.

  Pavlović kaže za „Novosti“ da je četiri meseca pisao Ministarstvu i obaveštavao ih da rad sa dvojicom „ugovoraca“ nije moguć, ali nisu reagovali, već su sa njima produžili saradnju.

  Pavlović navodi je obavestio Ministarstvo da je, zbog nastale situacije, a da bi se „izbegle nove tenzije sa nekontrolisanim posledicama“, smanjio obim rada KIC-a, uz napomenu da će najavljeni programi biti održani.

  U ceo problem u Parizu umešani su i loši odnosi između direktora KIC i ambasadora Srbije u Parizu Rajka Ristića koga Pavlović optužuje da štiti dvojicu „ugovoraca“, pišu „Novosti“.

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da postoje problemi u pojedinim diplomatsko – konzularnim predstavništvima i kao primer naveo Pariz gde postoje nesporazumi između ambasade Srbije i Kulturnog centru Srbije.

  – Od jutros se bavim tom temom – rekao je Dačić za TV Prva.

  Upitan da li će neko biti kažnjen zbog incidenta u Parizu on je rekao da je najveća kazna da nekom završite mandat.

  izvor : blic.rs