Pariz: Dete od 5 godina pozvalo hitnu pomoć i spasilo majci život

  2844

  U petnaestom pariskom arondismanu žena od 26 godina je doživela srčani udar 6.jula ove godine. Ipak se je izvukla zahvaljujući prisebnosti svog sina heroja od 5 godina.

  „Halo, mama moja je pala na podu jer se ne oseća dobro“. Tog 06.jula je dečak od 5 godina telefonom pozvao broj 18. To je broj telefona za hitne slučajeve u Francuskoj namenjen vatrogascima koji su obučeni i da daju prvu medicinsku pomoć. Dečak je objasnio kako majka njegova leži na podu i ne mrda. Osoba koja je primila poziv je počela sa pitanjima a dečak je hladnokrvno i razumno odgovarao. Rekao je da je majka pokušala dva puta da ustane ali je oba puta padala. I da ipak diše jer joj je stavljao ruku na ustima.

  Operater je shvatio da je u pitanju srčani udar i znao da su u pitanju sekunde da bi se život spasio. Na osnovu broja telefona je lokalizovao stan ali je zahtevao od dečaka da ide da lupa na vrata komšijama da bi oni pritekli u pomoć tih par minuta dok prva pomoć ne stigne. Kako nikog nije bilo od komšija, dečak je izašao na ulicu i u tom trenutku je i stigla prva pomoć.

  Uspeli su da povrate i reanimiraju ženu i da joj spasu život. Ustvari reakcija petogodišnjeg dečaka je spasila njegovoj majci život.

  Dokaz da deca ne treba da se zapostave i da se sami vaspitavaju nego da je veoma važno i korisno za njih da što više informacija sakupe dok su mali.