PARIZ: Dan koji ne pamti grad svetlosti. Demostranti rušili i palili sve pred sobom

  863

  Već par nedelja traju protesti „žutih prsluka“ u Francuskoj zbog povećanja cene goriva ali i sve većih socijalnih razlika gde srednji i siromašni deo stanovništva sve teže živi. Juče su ti protesti prerasli u pravi rat na zapadnim pariskim ulicama između demostranata i policije.

  Po zvaničnim podacima, policija je privela 422 osobe, 133 je povređeno a jedna povređena osoba je životno ugrožena. 23 policajca su takođe povređena. Pored onakvih strašnih scena sukoba policije i demonstranata, koje ste mogli da vidite i na našoj zvaničnoj stranici na facebook-u u najdemokratskoj zemlji na svetu kako se Francuska predstavlja, Parižani se bude ovog jutra pod snažnim utiskom svega što se prethodnog dana dešavalo.

  Sukob je počeo na najpoznatijoj aveniji na svetu, Jelisejska polja, poznatijoj pod njenim pravim imenom Champs Ellysée, i u krugu oko same Trijumfalne kapije. Ubrzo su demonstranti potisnuti po bočnim ulicama što je bio jedan veoma loš potez jer su razbijene manje grupe demonstranata teže kontrolisane od strane policije. Manje grupe demonstranata su počele da razbijaju izloge i da demoliraju sve što im se našlo na putu. Pojedini predstavnici pokreta „žuti prsluci“ su izjavili da su pozivali na mirne proteste ali da su ipak nasilnici uspeli u svojoj nameri sa napomenom da policija treba da ih identifikuje jer samo diskredituju ovaj pokret.

  Pojedini mediji izveštavaju da je policija u pojedinim situacijama brutalno postupala sa demonstrantima. Videvši ishod jučerašnjeg dana može se zaključiti da je policija podbacila i da nije uspela u nameri da sačuva red, mir i grad od rušilačkih grupa.

  Predsednik Makron se javio iz Argentine porukom da će svi vinovnici incidenata biti procesuirani i čim se bude vratio sazvaće ministarski sastanak i saopštiti dalje korake. Vlast polako gubi kontrolu nad situacijom na šta ukazuje i ekstremno nizak procenat onih koji podržavaju sadašnjeg predsednika. Christophe Castaner, ministar unutrašnjih poslova, govori čak da mu uvođenje vanrednog stanja nije više tabu tema.

  Kako će se ova situacija odrazliti i na dolazak Makrona u zvaničnu posetu Srbiji ostaje da se vidi.