Ovo su promene u Francuskoj od 01.januara. Minimalac, porez…

  1954

  Svake godine 01.januara u Francuskoj stupaju na snagu promene koje se tiču veoma važnih stvari po život svakog Francuza. Tako je i ove godine i mi vam ih prenosimo.

  Skidanje poreza direktno sa plate – Ova mera se odnosi na sve poreske obveznike u Francuskoj sem za one koji rade kod kuće. Porez na dohodak će vam se skidati direktno sa plate. Za sva pitanja i nejasnoće možete pozvati na besplatan broj telefona 0811 368 368.

  Minimalac se povećava za 1,5% – To znači da će minimalna cena sata iznositi 10,03€ u odnosu za dosadašnjih 9,88€. Najniža mesečna plata u Francuskoj će iznositi 1.521,22€ bruto. Na žalost penzionerima će se penzije povećati za samo 0,3%.

  Prekovremeni rad neće biti oporezovan – Ovom merom su obuhvaćeni svi oni koji zarađuju prekovremeno do 5000€ godišnje.

  Minimalac za starije osobe veći za 35€ – Sve osobe koje imaju uslova za penziju a nemaju veliki radni staž, primaće minimum 826,20€ bruto.

  Veliki porast cene poštanskih markica – Otprilike cena će biti veća za 10%, pa će tako zelena markica koštati 0,88€ što je povećanje za 8 santima. Što se tiče paketa, povećanje će iznositi 1,4%.

  Smanjenje cene gasa – Dobra vest za sve one koji koriste gas u svom domaćinstvu. Smanjenje će iznositi 1,9%.

  Akcija protiv vozača koji voze bez osiguranja – Policija će imati uvid u sva osiguravajuća društva i tako moći lakše da identifikuje automobile koji cirkulišu bez osiguranja. Kazna za vožnju bez osiguranja ide od 3.750€, pa sve do oduzimanja dozvole bez mogućnosti ponovnog polaganja i konfiskovanja automobila.

  Pomoć za kupovinu automobila – Svi oni koji idu na posao svakodnevno više od 60km, a imaju slaba primanja, država pomaže u zameni njihovog starog automobila za novi električni ili hibrid automobil sumom od 5.000€.