Ovo su pet razloga za razvod

  1030

  Iako je svaki raskid priča za sebe, psihoterapeuti su izdvojili najčešće razloge za da se parovi razdvoje: prevara, novčani problemi, zavisnost, nekompatibilnost i vanredne situacije.

  Nekad je razlog za razvod jasan, drugi put, teško je označiti jednog krivca za krah ljubavi. Psihoterapeut Ester Perel, ipak, na osnovu dugogodišnjeg iskustva i posmatranja parova, izdvaja sledećih pet razloga za razvod.

  Prevara – Mada je u današnjem svetu preljuba sve prihvatljivija, i dalje će mnogi parovi zbog nje staviti tačku na svoj brak. Bila fizička ili emotivna, ona sa sobom nosi izdaju i ubija poverenje bez kog nema zdravog odnosa.

  Novčani problem – Gde beda ulazi na vrata, ljubav izlazi kroz prozor – upozorava stara izreka. Ima istine u njoj, jer kad imamo finansijske probleme, nervozni smo, više se svađamo, manje smo tolerantni.

  Zavisnost – Nije lako živeti sa zavisnicima jer osobi zavisnoj od seksa, alkohola ili nečeg trećeg samo je jedno na umu – zadovoljenje njene potrebe. Egocentričnost svakako ne čuva brak.

  Nekompatibilnost – Mnogi staju na ludi kamen zaljubljeni i ne razmišljajući o stvarima koje kasnije mogu da budu problem. Različite životne vrednosti, ciljevi, odnos prema religiji, potomstvu i drugim važnim životnim pitanjima ne moraju da budu problem u početku, ali kasnije skoro sigurno hoće.

  Vanredne situacije – Dijagnoze opasne po život, smrt deteta i druge vanredne okolnosti mogu da zbliže supružnike, ali i da ih udalje, jer se svako guši u svom bolu.

  izvor : novosti.rs