Ovo su najstarije kuće u Parizu

    1077

    Najstarije kuće u Parizu vas odvode na jedno putovanje kroz vreme. Misterija ali i posebne priče karakteristične za davno vreme daju još jednu posebnu sliku koju nema ni jedan grad na svetu.

    Jedna od najstarijih od njih datira iz petnaestog veka. Nalazi se u trećem pariskom arondismanu u ulici „11 et 13 rue François Miron“. Posle velikog požara koji će 1666.godine sravniti London, tadašnje vlasti su donele odluku da se sve fasade građevina prekriju gipsom kako bi se požari ne bi širili. Tako je i ova kuća promenila spoljni izgled.

    Druga se nalazi takođe u trećem pariskom arondismanu u ulici „3 rue Volta“ u kvartu „Arts et Métiers“. Napravljena je u sedamnaestom veku i u njoj se i danas u prizemlju nalazi lokal.

    Ipak najstarija kuća u Parizu se nalazi u ulici „51, rue de Montmorency“ i oficijalno je priznata kao najstarija kuća u Parizu. Nju je sagradio poznati alhemičar Nicolas Flamel 1407.godine i jednako je slavna kao i njen vlasnik. Po legendi Flamel je uspeo da iz olova napravi zlato, pa otuda i toliko njegovo bogatstvo. Ipak ono što znamo je to da je 1355.godine oženio Dame Pernelle koja je posedovala izvesno bogatstvo. Kada mu je umrla žena on je sagradio ovaj objekat i besplatno hranio i puštao da prenoće siromašni radnici, prodavci ili zemljoradnici koji su radili nedaleko odatle. Zato je i ispisano na fasadi : „Mi muškarci i žene zemljoradnici ili prolaznici koji smo prošli kroz ovu kuću napravljenu 1407.godine trebamo se svakodnevno pomoliti Bogu za njegov blagoslov i siromašne ribare. Amin“