Ovako se najlakše dobijaju boravišne dozvole i državljanstva EU

  3551

  Kako se sve dolazi do državljanstva zemalja članice unije. Papiri Unije legalno se dobijaju kupovinom nekretnina.

  Sumnju da već godinama postoji ilegalno tržište državljanstvima zemalja Evropske unije potvrdila je skorašnja afera u Bugarskoj, kada je 20 službenika kancelarije za bugarsku dijasporu pohapšeno. Godinama su, naime, falsifikovali dokaze o bugarskom poreklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši hiljade evra.

  Do pasoša pojedinih zemalja EU može se, međutim, doći i legalno – kupovinom nekretnine od najmanje četvrt miliona evra!

  Velika potražnja državljanstva EU, ili neograničenih boravišnih dozvola, dovela je do trgovine državljanstvima na crno. Korumpirani službenici mnogih zemalja EU, kako navodi Dojče vele, zarađuju novac falsifikovanjem dokumenata.

  Građani, uglavnom istočnoevropskih zemalja, kupovali su tako dokaze o bugarskom poreklu u uredu za Bugare u inostranstvu i tako stekli državljanstvo Bugarske, a time i EU. Zbog mahinacija je smenjen šef ureda Petar Haralampijev, ali problem u EU je ostao. Jer, Bugarska nije jedina zemlja u kojoj “trguju” državljanstvima.

  Prema istraživanjima medija, u Rumuniji i Mađarskoj se godinama trguje lažnim sertifikatima o poreklu. Tako je dve trećine Moldavaca – rumunskog porekla. I u Ukrajini takođe živi mnogo pripadnika rumunske i mađarske manjine.

  nastavak na sledecoj strani