Niš ide u Holivud zahvaljući filmu Davorina Dinića (VIDEO)

  1285

  Trominutni film Nišlije Davorina Dinića pod nazivom „Niš timelapse video“ pobedio je na mesečnom festivalu „Hollywood international independent documentary festival – HIIDA FESTIVAL“. Ovaj američki festival svakog meseca bira pobednike iz raznih kategorija, a zatim se pravi selekcija filmova koji će biti prikazani u martu 2018. godine.„Niš timelapse video“ je jedan od izabranih filmova, a da prisustvuje projekciji svog filma poziv je dobio i Davorin.

  Davorin Dinić, glumac niškog Lutkarskog pozorišta već nekoliko godina intenzivno se bavi fotografijom. Pažnju šire javnosti stekao je objavljivanjem serije fotografija „Senke starog Niša“ 1 i 2 i foto projektom „NISTOPIA“ koji pokazuje postapokaliptični Niš u raznim okruženjima.

  „Dobio sam poziv da odem na festival koji će biti u martu sledeće godine, adresa je Raleigh Studios, Hollywood 5300 Melrose Ave, Los Angeles, CA. Meni je izuzetno drago i veoma sam uzbuđen zbog činjenice da će američka publika biti u prilici da vidi naš grad u jednom jako lepom svetlu i da se možda zainteresuje za njega i potraži neku dodatnu informaciju na internetu a ko zna možda odluče i da posete naš grad“,napisao je Dinić na svom fejsbuk profilu.

  Spisak decembarskih pobednika, među kojima je i  Davorin Dinić nalazi se na zvaničnom sajtu festivala:

  http://www.hiida.com/december-2016-winners.html

  I to nije jedina lepa vest. Amerikancima se Davorinov film o Nišu izuzetno dopao, jer će biti prikazan i na filmskom festivalu u Tenesiju.

  „Moja radost je večeras duplirana, jer pored gornjeg naslova „NIš u Holivudu“ sad sledi još jedan, NIŠ U TENESIJU. „Niš timelapse video“ je selektovan za još jedan festival u SAD koji se održava u savenoj državi Tenesi u gradu Chatanooga, pod nazivom „Lookout Wild Film Festival“. Festival se održava u januaru 2017. godine i u trenutku pisanja ovog statusa raspored javnog prikazivanja selektovanih filmova još uvek nije objavljen,

  Davorin Dinić

  Davorin Dinić

  Trominutni film „Niš timelapse video“, Davorin je objavio septembra prošle godine.

  Iako se radi o video snimku, ovo je zapravo fotografska tehnika koja se zove „timelapse“ i koja podrazumeva fotografisanje velikog broja fotografija koje se kasnije sklapaju u video snimak po principu jedna fotka jedan frejm. Za sekundu video snimka potrebno je 30 fotografija a za potrebe ovog videa, ja sam uradio oko 10.000 fotografija koje sam kasnije selektovao i sklopio u ovaj kratki film. Sam rad je protekao u više faza, traženje lokacija, snimanje materijala, digitalna obrada i postprodukcija. A sve to sam radio u rasponu od par meseci,“ rekao je Davorin Dinić.
  izvor: niskevesti.rs