NATO evo vam vaše kasetne bombe. Vraćam vam ih

    401

    NATO je, tokom 78 dana napada na SR Jugoslaviju, bacio bezmalo 300.000 komada kasetne municije. Ovo je priča o pet ili šest bombica koje nisu eksplodirale i ljudima koji su ih pronašli.

    Pet, možda šest žutih kasetnih bombi tresnulo je na razrovani, prašnjavi drum u Gračanici, desetak metara od mesta koje sam izabrao da, naslonjen na banderu, upalim cigaretu i razmislim o događajima koji su se, svuda unaokolo, razvijali munjevitom brzinom. Britanski vojnici, koji su stajali par metara dalje, pobacali su pljuge, hitro utrčali u kućicu koja im je služila kao kakav štab i jednako brzo pootvarali prozore.

    Starac, koji je par sekundi ranije pobacao bombice sa traktorske prikolice, poslagao ih je u naramak, kao drva, i ušetao u kancelariju u koju su, par trenutaka ranije, uleteli britanski vojnici. Gotovo istovremeno iz kuće su počeli da izleću Britanci. Ko kroz vrata, ko kroz prozor i otrčali dvadesetak metara dalje, računajući da su tu bezbedni ukoliko stvari krenu po zlu. Naposletku, iz kuće je sasvim mirno izašao i starac.

    nastavak na sledećoj strani