Naše babe su iskuvavale kuhinjske krpe i to ne samo što su imale previše vremena: Ako ih perete na manje od 90 stepeni rizikujete OPASNU BOLEST

  777
  KUHINJSKE KRPE SU IZVOR ZARAZE

  Kuhinske krpe su najprljavija stvar u kuhinji budući da kod pripreme hrane na njoj završi mnogo sitnih komadića koji privlače razne bakterije i bube, uglavnom prijenosnike raznih bolesti.

  Prema studiji američkog Univerziteta Arizona, na preko 90 odsto krpa u kuhinji nalaze se bakterije koje se prenose na čiste sudove i kasnije unose u organizam.

  Najčešće se radi o enterobakterijama, a u preko 25 odsto slučajeva krpe sadrže i potencijalno opasnu ešerihiju koli. Krpe se koriste za brisanje čistog posuđa, radnih površina i ruku, pa može doći do unakrsne kontaminacije, zaključili su istraživači. Takve bakterije najčešće uzrokuju blaže zdravstvene probleme, poput probavnih tegoba.

  – Kada se jednom nađu u bešici ove bakterije se svojim trepljama, tankim i dugačkim „pipcima“, priljubljuju za sluzokožu bešike izazivajući njeno zapaljenje i dalje se razmnožavaju što dovodi do pojačanja simptoma. Javlja se učestalo mokrenje koje može biti praćeno sa manjom ili većom količinom krvi. Mokrenje može biti praćeno peckanjem, ali i veoma jakim bolom, ponekad i temperaturom. Nezgodna osobina ešerihije koli je da se vrlo brzo menja i prilagođava pokušajima lečenja i postaje otporna na antibiotik. Neadekvatno lečenje može da dovede do hroničnog cistitisa koji dugo traje i teško se leči. Čak i kada se simptomi povuku infekcija može da bude i dalje prisutna i pojavi se čim se umanji otpornost organizma – objašnjava dr Popović.

  Najbolji način za izbegavanje zaraze je svakodnevno menjanje krpa, uz obavezno pranje na visokim temperaturama koje će uništiti bakterije. Pošto vlažni uslovi doprinose razmnožavanju bakterija, važno je ostaviti krpe da se dobro osuše – smatra autor studije dr Keli Rejnolds.

  izvor: Blic žena