NAPOKON avionska linija PARIZ-NIŠ

  24600

  Kao što već znamo pre nekoliko godinq je „Air France“ prestao da leti za Beograd. Od tada je „Air Serbia“ jedina avio kompanija koja prevozi putnike direktnim letom bez presedanja.

  Poslednjih godina do srpskog glavnog grada, direktno, je moguće leteti i low cost avio kompanijom „Wizzair“ ali sa aerodroma koji je od centra Pariza udaljen nešto manje od 100km. Postoji i par avio prevoznika koji nude svoje usluge sa jednim presedanjem po veoma pristupačnim cenama.

  To je ono što se tiče Beograda gde putnici imaju čak i pravo izbora.

  Što se tiče aerodroma u Nišu, situacija je uvek bila više nego dramatična za letove do Pariza i iz Pariza. Naime, direktnom linijom ondašnji „JAT“ je pokušao da spoji južnu i istočnu Srbiju sa glavnim gradom Francuske u leto 2004.godine. To je trajalo samo dva meseca sa dva leta sedmično posle čega je prekinuto bez ikakvog objašnjenja. Pre sedam godina u dogovoru sa vodećim ljudima grada Niša, crnogorska nacionalna avio kompanija „Montenegro airlines“ je otvorila redovnu liniju na relaciji Niš-Pariz sa presedanjem u Podgorici. Tako je otvorena mogućnost da se uz veoma pristupačne cene napravi veza između već dosta zapostavljenog, u mnogim segmentima, juga i istoka Srbije i Francuske prestonice. I ovoj sreći je bilo kraja posle tri godine letenja, tako da je jedino rešenje bilo ponovo Beograd ili čak, zbog pristupačnih cena, i Skoplje odakle „Wizzair“ ima direktan let.

  Niški aerodrom u poslednje vreme ima najveći porast broja putnika godišnje u Evropi, a ove godine se očekuje da se premaši i broj od 300000 putnika. Danas iz Niša možete leteti do velikog broja evropskih odredišta, ponekad i za veoma simboličnu cenu karte koja nekada iznosi i manje od 10€. Takvo stanje dosta znači srpskoj dijaspori koja potiče iz tog dela Srbije, ali i samoj južnoj i istočnoj Srbiji jer podstiču i njen ekonomski razvoj. Da podsetimo da je to najsiromašniji deo Srbije.

  Od pre dva meseca je švajcarska avio kompanija „SWISS“ pokrenula liniju Pariz-Niš preko Ciriha i obratno. Presedanje traje veoma kratko tako da kompletan let ne traje dugo. Cena karte van sezone ne premašuje 200€ u koju je uračunat i prtljag. Sjajna vest za ceo region i za srpsku dijasporu u Francuskoj. Nadajmo se samo da sve ovo dugo trajati i tako privući i Francuske turiste koji sigurno imaju šta da vide i posete u tom delu Srbije.