Mostovi u Francuskoj nesigurni. Oko 840 rizikuju da se sruše

  821

  Oko 840 mostova u Francuskoj teško je oštećeno i u riziku je od urušavanja u narednih nekoliko godina, saopštila je danas komisija francuske vlade.

  Iako je vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona već obećala povećanje izdataka za infrastrukturu, ona je sada pod novim pritiskom posle urušavanja mosta u italijanskom gradu Đenovi u utorak, kada su poginule najmanje 43 osobe.

  U izveštaju, danas objavljenom u listu „Žurnal di dimanš”, navodi se da je potrebna popravka trećine od 12.000 mostova u nadležnosti francuske vlade.

  Oko 840 mostova, što predstavlja oko sedam odsto, „u riziku je od rušenja” narednih godina, ako troškovi održavanja ne budu povećavani, stoji u izveštaju.

  Komisija se nije bavila hiljadama drugih mostova u Francuskoj, za čije održavanje su nadležne privatne kompanije ili lokalne vlasti.

  Vlada je u julu objavila zaključke revizije, optužujući prethodne vlasti za neredovno i neadekvatno finansiranje obnove putne infrastrukture, dodajući da su problem pogoršali rast saobraćaja i sve duži periodi ekstremnog vremena.

  Ministarka saobraćaja Elizabet Born objavila je prošle nedelje plan od milijardu evra za „spasavanje francuskih puteva”, uključujući mostove i tunele. (Beta)