Migranti u Srbiji sve nervozniji, krv će tek teći ulicama – Iza svega se krije TRGOVINA koje se svi plašimo!

  530

  – Oni Srbiju smatraju prijateljskom tranzitnom zemljom koja im služi samo kao usputno stajalište za odmor. Migranti dolaze u sukobe između sebe kada osoba koja organizuje transport putnika, takozvani agent, ne ispoštuje obećan krajnji cilj. Po dolasku migranta, među njima se izdvojila jedna grupa koja se dobro organizovala sa moćnicima iz Srbije, pa je uz njihovu pomoć organizovala prevoz preko granica. Ti krijumčari su imali logističku podršku i migrante su prebacivali uhodanim kanalima. Međutim, kada je policija zatvorila poznate puteve, krijumčari su pravili nove rute, ali je cena rasla – priča naš sagovornik dobro upućen u krijumčarenje Avganistanaca.

  Advokat Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, kaže za „Alo!“ da je mafija u našem regionu od 2003. do sada samo na prebacivanju preko granice zaradila oko sedam milijardi evra!

  Trostruko poskupljenje – sa 400 na 1.200 evra

  Početkom migrantske krize, prema rečima našeg sagovornika, cena prebacivanja preko granice iznosila je u proseku oko 400 evra po osobi, zavisno od vrste transporta i dodatnih usluga. Međutim, posle zatvaranja granica došlo je do skoka cena, a tarifa po jednoj osobi trenutno ide od 1.200 evra pa naviše.

   – Na prebacivanju nekog migranta od Bugarske do Mađarske uzme se od 2.000 do 15.000 evra, zavisno od zemlje u koju žele da idu, a najtraženije zemlje su Nemačka, Austrija i Švedska. Na njima najviše zarađuje italijanska, turska, albanska i ruska mafija, a srpska ih servisira jer nema logističku podršku za prijem migranata u evropske zemlje. U taj biznis uključeni su policajci, carinici i granične službe – navodi Nicović.

  nastavak na strani 5