Marselj podseća na divlji zapad. Ubistva kao na traci. Izrešetan mladić na šetalištu

    2067

    Poslednjih godina Marselj je postao grad sa velikom stopom kriminalnih ubistava. Ne retka ubistva podsećaju na Beograd devedesetih godina kada se svakodnevno u novinama čitalo o obračunu bandi ili pojednica za prevlast na narko crnom tržištu.

    Ipak ako se napravi neka paralela Francuzi imaju više razloga za zabrinutost. Francuska kao ekonomska i politička svetska sila ne uspeva da se izbori sa ovim fenomenom. Čak je i pre par nedelja jedna policijska patrola pobegla iz jednog marseljskog kvarta pod pretnjom kalašnjikova tri naoružane i maskirane osobe. U pojedinim kvartovima gde najviše ima populacije iz severno-afričke imigracije vlada bezakonje i česti su obračuni sa smrtnim ishodima.

    Poslednji događaj od pre dva dana koji se desio na poznatom i veoma prometnom šetalištu Vieux-Port samo govori da se više ne bira ni mesto ni vreme obračuna. Oko 02h30 kada ljudi i dalje cirkulišu i sede po obližnim baštama kafića, jedan automobil se zaustavio preko puta opštine u kojem su bila dve osobe. Jedna od njih je izašla sa kalašnjikovim i sa desetak hitaca usmrtila mladića od 22 godine koji se tu nalazio. Ubijeni Ryan N. je jedan od trojice maskiranih osoba koje smo pomenili u gornjem delu teksta a koji su kalašnjikovima oterali policiju iz svog kvarta. Ubica je zajedno sa svojim saučesnikom pobegao automobilom sa kojim su i došli. Ubijeni mladić je od ranije bio poznat policiji zbog dilovanja droge. Jedan zalutali metak rikošetom je pogodio u stopalo slučajnog prolaznika.