Marin Le Pen skinut imunitet

  1433

  Zbog toga što je prikazala fotografije žrtava Islamske države, predsednica Nacionalnog fronta će odgovarati pred sudom.

  Biro francuske Nacionalne skupštine ukinuo je u sredu poslanički imunitet predsednici Nacionalnog fronta Marin Le Pen, da bi bila u obavezi da odgovori pozivu suda, pošto je na svom tviter nalogu objavila mučne fotografije žrtava Islamske države.

  Sud je u decembru 2015. godine pokrenuo postupak protiv Le Penove koja je postavila tri fotografije žrtava ID. Liderka Nacionalnog Fronta je prikazala fotografije čoveka obučenog u narandžasti kombinezon preko kog prelazi tenk, identično obučene žrtve koja gori živa zapaljena u kavezu i telo sa odsečenom glavom. Ispod je napisala „Ovo je Daeš!“. Posle toga je uklonila fotografiju jedne od žrtava, američkog taoca Džejsma Folija, zbog toga što je prizor šokirao njegovu porodicu.

  Evropski parlament je u martu skinuo imunitet Marin Le Pen, ali je ona u junu postala članica Francuske skupštine. Prema francuskom zakonu, emitovanje poruka nasilnog karaktera koje teško ugrožavaju ljudsko dostojanstvo, kažnjivo je do tri godine zatvora i 75.000 evra, ukoliko mogu da ih vide maloletnici.

  Reagujući na skidanje imuniteta Marin le Pen je poručila da je time „umrla sloboda izražavanja i razotkrivanja, što je osnovna uloga poslanika“, dodavši da je „bolje biti džihadista iz Sirije nego poslanik koji pokazuje gnusna dela Islamske države“.

  izvor : novosti.rs