Makron oštro protiv Srbije u Evorpskoj Uniji

  6477

  U Strazburu u utorak predstavljen izveštaj o napretku Zapadnog Balkana, francuski predsednik postavio rampu. Zatražio reformu Unije, pa tek onda proširenje.

  Ovu poruku da sada nije vreme da se primaju nove članice poslao je u utorak Emanuel Makron u obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu, gde su predstavljani izveštaji Evropske komisije o napretku zemalja regiona. I, dok su balkanske države očekivale da sa tog sastanka bude poslata nedvosmislena poruka da nisu zaboravljene, Makron im je evropska vrata, ipak – pritvorio:

  – Evropa već teško funkcioniše sa 28 članica i ne može tek tako da sutra pređe na 30 ili 32 članice, a da ostane pri istim pravilima.

  Makronove poruke usledile su posle upozorenja šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi EU trebalo da se širi na Balkan, kako bi se izbegao rizik novog rata u regionu:

  – Ako se Evropa ne otvori za zemlje u ovom složenom i tragičnom regionu, rizikuje povratak na ratove i sukobe iz devedesetih – bio je jasan Junker.

  Posle razmene mišljenja u Evropskom parlamentu, evropska šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstavili su Paket proširenja EU 2018, u okviru kojeg je i izveštaj EK o napretku Srbije.

  Konstatovano je da je naša zemlja, zajedno sa Crnom Gorom najviše napredovala, da je najveći pomak ostvaren u ekonomskim reformama, ali je i ovog puta naglašeno da su najveći izazovi na evropskom putu vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom.

  Mogerinijeva je, osvrćući se na nastup francuskog predsednika, rekla da joj je drago što se pitanje ulaska novih zemlja članica povezuje s pitanjem budućnosti Evrope:

  – Ako ova dva procesa idu paralelno, to je dobro. Možemo da nađemo dobre i kreativne načine da se zajedno krećemo napred. Ne bih bila iznenađena da, ako se ikada nađemo u tzv. Evropi u dve brzine, da neke od trenutnih zemalja članica budu u drugom krugu, a neke od mogućih budućih članica u prvom.

  izvor : novosti.rs