Makron neće Srbiju u EU ali joj zabranjuje da se približava drugima

    4960

    Pre nedelju dana francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio kako za Srbiju nema mesta u Evropskoj Uniji dok se ona sama ne reformiše. Ipak to nije bio slučaj sa Albanijom i Makedonijom koje su će otpočeti razgovore o pristupanju. Kako prenosi portal Sputnik na francuskom jeziku, francuski predsednik ne samo što ne želi Srbiju u Evropskoj Uniji nego joj i zabranjuje da se približava drugim savezima i da ima samostalnu spoljnu politiku.

    Strah Makronova je da se Srbija i pojedine balkanske zemlje ne približe Rusiji ili Turskoj. Zbog toga se vrši veliki pritisak a za uzvrat se zatvaraju vrata Evropske unije. Da li će ipak Evropa popustiti iz straha da se Srbija u potpunosti ne okrene Rusiji kao što je to bio slučaj sa Bugarskom, iako ona nije ispunjavala sve standarde da se pridruži EU. Makron je samo ponovio ono što je izjavila Angela Merkel 2009.godine da je ovakva Evropska unija sama po sebi dovoljna.

    Pošto je uticaj Angele Merkel opao u svojoj zemlji Makron želi da on i Francuska preuzmu primat što se tiče evropskih pitanja. Pored Srbije i Balkana, problem mu stvara i Višegradska grupa.

    Po poslednjim izjavama francuskog predsednika Srbija bi trebala da se odrekne Kosova i Metohije, da se udalji od Rusije i da postane parking za sve migrante koji žele da se dokopaju Evrope, a za uzvrat da joj se samo obeća da će nekada postati član Evropske Unije.