Kosovo: Albanci prete hapšenima zbog ZSO, Vučić spreman da pošalje vojsku

  2881

  U Kosovskoj Mitrovici danas će biti održana zajednička sednica odbornika 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

  Srpska lista najavila je u ponedeljak u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Aleksandar Vucić izjavio je u utorak uveče da je sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini imao otvoren razgovor, da je izneo naše viđenje čitave situacije i da se više ne pominju „obe strane“ nakon večerašnjeg sastanka.

  Mogerini je istakla da je ono što se desilo u ponedeljak, odnosno hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, ne sme da se ponovi.

  11:01 – ĐURIĆ O NAPADU: U TIM NAJGORIM TRENUCIMA MISLIO SAM NA SVOJU DECU I NAŠE LjUDE U KOSOVSKOJ MITROVICI

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je još uvek užasnut zbog terora kojem je srpski narod bio izložen u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici. Opširnije pročitajte OVDE.

  10:59 – SIMIĆ: PRIŠTINA NEMA RAZLOGA DA NAS HAPSI, ZSO PO ZAKONU

  Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić rekao je da će odbornici 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i predstavnici opština u kojima oni ne čine većinu, ali imaju odbornike, na današnoj zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici analizirati sve što se dešavalo u prethodna dva dana, kao i izveštaj sa konsultacija u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

  Govoreći za Pink o pretnjama koje stižu iz Prištine da će, ukoliko se formira ZSO, početi hapšenja predstavnika Srpske liste Simić je rekao da će međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba.

  „ZSO formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom koji prema kosovskim institucijama predstavlja međunarodni pravni akt koji je usvojila Skupština Kosova i to kvalifikovanom većinom, a na osnovu Ustava Kosova što znači da taj akt ima veću pravnu snagu čak i od Ustava Kosova. Na osnovu čega će hapsiti bilo koga? Zato što postupa u skladu sa zakonima?“, upitao je Simić.

  Na pitanje da li mi možemo samostalno da formiramo ZSO on je rekao da je to apsolutno iznuđen potez srpskih predstavnika koji je apsolutno u saglasnosti sa željama srpskog naroda na KiM.

  „Mi smo to juče i preneli predsedniku Vučiću u kome u poslednjih pet godina imamo sagovornika kome možemo da kažemo naš stav i da za to dobijemo podršku, a to je ono što znači srpskom narodu na KiM, kao i srpskim predstavnicima koji će učestovovati na današnjoj sednici“, rekao je Simić.

  10:33 – KONFUZIJA U PRIŠTINI, HARADINAJ: VLADA NEĆE PASTI

  Izlazak Srpske liste iz kosovske vlade, koja time gubi većinu u skupštini, centralna je tema danas u Prištini, gde Ramuš Haradinaj tvrdi da je obezbedio dovoljnu podršku svom kabinetu, ali ima i procena da se vlada neće održati.

  Haradinaj je u utorak najavio da ne namerava da podnese ostavku, a danas tvrdi da je za opstanak vlade dobio podršku vladajuce koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanske opozicije.

  Nezadovoljan odlukom Srpske liste, Haradinaj je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, te da će njegova vlada biti manjinska.

  „Dobio sam čestitke od poslanika, parlamentarnih grupa… Dakle, ne postoji potreba za izborima, niti je vlada pala“, rekao je kosovski premijer.

  Poslednji vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su u junu prošle godine, a vlada je uz teške pregovore formirana tek u septembru i to zahvaljujući podršci Srpske liste.

  Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su podeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade i dok Zenun Pajaziti smatra da prištinske institucije u ovom trenutku treba ojačati, njegov kolega Džavit Haljiti smatra da je najava izlaska Srpske liste iz vlade „ucena“, ali da će to, ako ta odluka bude i ozvaničena, to značiti pad vlade.

  S druge strane, opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja.

  DSK, stranka koja je nedavno, kada je u skupštini ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, tražila nove izbore, sada smatra da ne treba dozvoliti pad vlade i da ne treba dozvoliti da „Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova“.

  Deo analitičara, međutim, napominje da, iako nije prošlo ni godinu dana mandata ove vlade, ne treba isključiti ni mogućnost raspisivanja izbora.

  09:42 – LjEKAJ PRETI HAPŠENjEM ZA FORMIRANjE ZSO

  Kosovski ministar infrastruktre Palj Ljekaj preti hapšenjem članovima Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.

  „Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova“, rekao je Ljekaj za KTV i dodao da svaki korak vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

  09:08 – MIRNO U KOSOVSKOJ MITROVICI

  U Kosovskoj Mitrovici noć je protekla mirno.

  Život građana vratio se potpuno u normalno stanje posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

  U gradu nije vidljivo nikakvo pojačano prisustv policije, a građani su se još u ponedeljak vratili svojim redovnim aktivnostima.

  09:02 – SASTANAK 10 OPŠTINA

  U Kosovskoj Mitrovici danas će biti održana zajednička sednica odbornika 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

  Na sastanku u prostorijama „Mitrovačkog dvora“, u koji je u ponedeljak upala jedinica kosovske policije ROSU, obratiće se najpre pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

  Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakić sastanak će simbolično početi u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda – političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

  izvor : novosti.rs