Kod Vladičinog Hana se nalazi pravoslavna crkva kao iz bajke

  299
  0
  SHARE

  Crkva je dugo bila skrivena od javnosti, do pre nekoliko godina, dok je nisu otkrili. Minijaturna bogomolja Svetog Pantelejmona se nalazi u šumi u selu Jovac kod Vladičinog Hana. Danas ova crkvica u drvetu privlači veliku pažnju vernika i turista iz svih krajeva Srbije.

  Neobični pravoslavni hram u utrobi velikog hrasta, u kojem samo tri vernika mogu da se pomole Bogu i zapale sveće, izgradio je 1991. uz pomoć začuđenih meštana Jovan Krstić iz Jovca. Ispričao je meštanima da je sanjao kako u kultnom drvetu pravoslavne mitologije gradi crkvu. Mnogi meštani isprva su pomislili da Krstić s njima zbija šale, ali su prionuli na posao.

  Jovan Krstić nije više među živima i meštani ga se sete kada za verskih praznika uđu u neobičnu bogomolju – priča Dragan Veličković iz Jovca.

  Svetinju u dubini šume u Jovcu stotinak seljana u poznoj jeseni života doživljava kao božjih ruku delo. Oni dobro znaju da se hrast smatra svetim drvetom. Crkvu u stablu hrasta, koja deluje kao nestvarna kućica iz epske fantastike, osveštao je tadašnji seoski sveštenik Ljuba Novković.

  Dragan Mladenović podseća da je Jovac poznat od 1977. godine po eroziji zemljišta i hidrološkom fenomenu nastanka istoimenih jezera. Kao posledica katastrofalnog nezapamćenog klizišta stenske mase su posle desetodnevnog klizanja stvorile grupu od šest jezera koja su omiljeno stecište ljubitelja netaknute prirode i sportskih ribolovaca.

  izvor : putevimapravoslavlja.info

  63 Shares

  Komentari