Kod Vladičinog Hana se nalazi pravoslavna crkva kao iz bajke

  478

  Crkva je dugo bila skrivena od javnosti, do pre nekoliko godina, dok je nisu otkrili. Minijaturna bogomolja Svetog Pantelejmona se nalazi u šumi u selu Jovac kod Vladičinog Hana. Danas ova crkvica u drvetu privlači veliku pažnju vernika i turista iz svih krajeva Srbije.

  Neobični pravoslavni hram u utrobi velikog hrasta, u kojem samo tri vernika mogu da se pomole Bogu i zapale sveće, izgradio je 1991. uz pomoć začuđenih meštana Jovan Krstić iz Jovca. Ispričao je meštanima da je sanjao kako u kultnom drvetu pravoslavne mitologije gradi crkvu. Mnogi meštani isprva su pomislili da Krstić s njima zbija šale, ali su prionuli na posao.

  Jovan Krstić nije više među živima i meštani ga se sete kada za verskih praznika uđu u neobičnu bogomolju – priča Dragan Veličković iz Jovca.

  Svetinju u dubini šume u Jovcu stotinak seljana u poznoj jeseni života doživljava kao božjih ruku delo. Oni dobro znaju da se hrast smatra svetim drvetom. Crkvu u stablu hrasta, koja deluje kao nestvarna kućica iz epske fantastike, osveštao je tadašnji seoski sveštenik Ljuba Novković.

  Dragan Mladenović podseća da je Jovac poznat od 1977. godine po eroziji zemljišta i hidrološkom fenomenu nastanka istoimenih jezera. Kao posledica katastrofalnog nezapamćenog klizišta stenske mase su posle desetodnevnog klizanja stvorile grupu od šest jezera koja su omiljeno stecište ljubitelja netaknute prirode i sportskih ribolovaca.

  izvor : putevimapravoslavlja.info