Kako voziti auto srpskih tablica u Francuskoj?

  14212

  Veliki broj srpskih državljana vozi u Francuskoj automobile srpskih registarskih tablica. Međutim postoje i oni koji su francuski državljani srpskog porekla, a voze automobile srpskih registarskih tablica. Šta kaže francuski zakon a šta se dešava u praksi pojasnićemo u daljem tekstu.

  Prvi slučaj je kada srpski državljanin sa srpskom vozačkom dozvolom vozi vozilo srpskih registarskih tablica u Francuskoj. Po zakonu može da upravlja vozilom sve dok ima dozvoljeni boravak od tri meseca uz važeći zeleni karton ili osiguranje. U slučaju da je prekoračio tri meseca boravka i bude zaustavljen, u praksi, francuski policajci ne prave neki veći problem.

  Drugi slučaj je kada srpski državljanin sa srpskom vozačkom dozvolom vozi automobil francuskih registarskih tablica. U tom slučaju plaća odgovarajuću kaznu, jer zakonski pravi prekršaj, ali opet u praksi francuski policajci su dosta tolerantni pa ako niste napravili neki teži saobraćajni prekršaj pustaju vas čak i bez kazne.

  Treći slučaj je kada srpski drzavljanin sa urednim boravkom u Francuskoj vozi autmobil srpskih registarskih tablica. Po francuskom zakonu, pošto je dobio boravak u Francuskoj (titre de séjour) ima tačno godinu dana da podnese zahtev za zamenu vozačke dozvole. Za to vreme ima pravo da vozi automobil i srpskih i francuskih registarskih tablica. Ako ne podnese zahtev u tih prvih godinu dana onda automatski mora ponovo da polaže vozački ispit u Francuskoj. Pošto dobije francusku vozačku dozvolu više nema pravo da upravlja vozilom srpskih registarskih tablica. U praksi ponovo napominjemo tolerantnost francuskih policajaca je veoma važna.

  Četvrti slučaj je kada posedujete dvojno državljanstvo i sa francuskom vozačkom dozvolom upravljate vozilom srpskih registarskih tablica. U tom slučaju zakonski imate pravo samo ako plaćate porez u Srbiji što znači da tamo boravite najmanje šest meseci i jedan dan u godini. U praksi francuski policajci to mogu da provere ali bi trebalo da vas privode u policuju što se pri rutinskoj kontroli nikada i ne dešava.

  I peti slučaj je ako ste samo francuski državljanin i sa francuskom vozačkom dozvolom upravljate vozilom srpskih registarskih tablica. Po zakonu nemate pravo i morali bi da platite kaznu. U praksi po mnogobrojnim iskustvima šanse da prođete bez kazne su vam pola pola.

  U svakom slučaju, iako kršite zakon, u praksi, najvažnije je prvenstveno da je automobil na vaše ime sa vazećim osiguranjem, da niste napravili ni jedan opasan saobraćajni prekršaj, i uz što bolje poznavanje francuskog jezika i uz pomoć vaše harizme možete proći samo sa usmenom opomenom.

  Mi vam savetujemo da vozite pažljivo i da budete prijatni i učtivi sa policijom jer tako već dosta toga ide u vašu korist.

  Admin team : Svi Srbi u Parizu