Jesu li BABA i BAKA baš isto? Priča koja je „zapalila“ inernet

  574

  Baka ti čita bajke pred spavanje, baba ti priča najlepše priče koje izmišlja i moli se Bogu iznad tvog kreveta. Kod babe pored ikone stoji tvoja slika. Baka nema ikonu, ima mnogo umetničkih slika.

  Kada doneseš đacku knjižicu baka kaže da je to rezultat truda i rada. Baba kaže, ljubi baba svoju pametnu glavu i svoje petice i da ti pare koje je štedila celu godinu.

  Baka ti za svaki rođendan kupuje knjige i podstiče da čitaš, baba misli da ćeš oćoraviti od tolikog čitanja. Eno, kaže, Đoko Mirkov, povazdan gledo’ u te knjige, sad k’o avetinja ‘oda po varoši. Pušti ti to, igraj se imaš kade glavu razbijati.

  Kada odrasteš, pa dovedes devojku da je upoznaju, baka indirektnim pitanjima sazna sve što je zanima. Baba pita od koje je familije i koju slavu slavi? Ništa je više ne zanima.

  Baka deli ljude na obrazovane i neobrazovane, baba na dobre, loše i anamo one što su im oči na vr’ glave, tih se, veli, najviše čuvaj.

  Naravno, vole te i jedna i druga, svaka na svoj način onako kako je kojoj blisko. Baka od tebe pravi gospodina sa manirima sprema te za društvo.
  Baba od tebe pravi čoveka, ljudinu i sprema te za život.

  Ne znam da li su baka i baba isto. Meni je baba – baba!