Interviju sa Srbima u Parizu koji su na kratko prekinuli utakmicu tzv Kosova

  1925

  Poznato je da su u subotu Srpski navijači potpomognuti Grcima, Rumunima i Francuzima na kratko prekinuli internacionalni fudbalski susret između reprezentacija takozvanog Kosova i Madagaskara koji se u subotu igrao u predgrađu Pariza.

  Naš portal je nekako uspeo da dođe do jednog od učesnika ovog događaja koji je specijalno za portal Svi Srbi u Parizu dao izjavu. Zbog njegove želje nećemo objaviti njegov identitet nego ćemo ga samo nazvati Aleksej.

  Odakle ideja da se organizujete i učinite ovako nešto?
  -Iz gneva i revolta prema celokupnoj političkoj situaciji u vezi Kosova i Metohije. Konkretna jedina prava pomoć Srbima na Kosovu je naš brat Arno Gujon. Prkosimo nepravdi.

  Ko je sve učestvovao i na koji način ste se organizovali?
  -Kao prvo ceo navijački svet u Parizu se poznaje, bilo da su to Delije, Grobari, navijači PSG-a ili Paris FC-a. Kao što je uopšte poznato, navijači su uvek ti koji prvi imaju hrabrost da prvi pogledaju istini u oči. Oduvek su vukli masu i imaju taj prostor u medijima i društvu. Mi smo se odlučili na ovu akciju čim smo saznali da se utakmica igra u okolini Pariza. Hteli smo da pokažemo Francuzima i svetu da je borba za Kosovo i Metohiju neprestana i treba biti svakodnevna obaveza svakog Srbina na ovoj planeti. Postoji međunarodna solidarnost među navijačima u vezi očuvanja Kosova i Metohije, tako da su nam se pridružili Francuzi, Grci i Rumuni.

  Jel možete objasniti kako je tekla akcija?
  -Najpre smo u petak veče prekrili nalepnicama i plakatima kompletnu okolinu stadiona kao i grad. Na slici nalepnice je bila srušena crkva sa sveštenikom gde piše KOSOVO IS SERBIA. Što se tiče plakata, na njima je bio tekst, na francuskom jeziku, o celokupnoj situaciji oko Kosova i Metohije (političkoj, ekonomskoj, kriminalnoj…) i obrazloženje zašto ta utakmica ne bi smela da se odigra. Imali smo pojačanje u vidu Vladimira Putina što se može videti na fotografijama. U subotu se nas dvadesetak momaka pojavilo na ulazu stadiona sa zastavama i uspelo da uđe uprkos veoma velikom obezbeđenju za tako mali stadion.

  Jel je bilo dosta navijača takozvanog Kosova?
  -Bilo je negde oko 300 navijača koji su nosili pored zastave takozvanog Kosova i zastave Albanije.

  Šta se onda desilo?
  -Na početku drugog poluvremena, kada smo osetili da je najpovoljniji trenutak u pravcu gde gledaju televizijske kamere, istakli smo zastave UEFA SUPPORTS TERRORISM i velika zastava NEMA PREDAJE, uz naravno srpsku trobojku. Meč je na kratko bio prekinut. Policija je ubrzo stigla i privela nas, na šta smo i bili spremni. Ipak najvažnije je da smo uspeli da prenesemo poruku i ona je jača od bilo kojih reakcija i kazni.

  Srbi u Parizu su uspeli ono što nikome do sada nije pošlo za rukom. Jel imate poruku za sve Srbe koji žive u dijaspori?
  -Svaki Srbin na ovome svetu mora da da bilo kakav doprinos za Kosovo i Metohiju kao neodvojivom delu Srbije i celokupnog Srpstva. Neka ova naša akcija bude pokretač da se na miran način na svakom koraku pokaže da KOSOVO JE SRBIJA i da će tako uvek biti.