HARADINAJEV BRAT PRETI ETNIČKIM ČIŠĆENJEM „Ako Ramuš bude izručen Srbiji, na Kosovu NEĆE BITI SRBA“

  2408

  Poslanik Skupštine Kosova, Daut Haradinaj koji je brat lidera Alijanse za budučnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, izjavio je večeras da na Kosovu neće biti ni jednog Srbina, ukoliko Ramuš bude iz Francuske izručen Srbiji.

  Učestvujući u emisiji „Infobox“ na TV Dukađini, Haradinaj je pretio i ratom ukoliko sud u Kolmaru, u Francuskoj, donese odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji.

  – Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Ja za druge ne znam, ali znam za sebe: ako pogreše i ako to urade (izruče Haradinaja) treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale – rekao je Daut Haradinaj.

  Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je u četvrtaj da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. aprila, na kojem i sud trebalo da se donese odluku o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

  Haradinaj je juče posle završetka ročišta rekao da očekuje da će 27. aprila biti oslobođen.

  U izjavi za prištinske medije, Haradinaj je pozvao svoje pristalice da budu mirni jer smatra da je „pravda u celosti na njegovoj strani“.

  Haradinaj je optužen za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998. i 1999. godine, dok je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu, po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

  Francuski sud ga je 12. januara pustio iz prtivora ali uslovno, da u Francuskoj sačeka konačnu odluku o izručenju.

  Haradinaja je 2012. godine Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

  izvor : blic.rs