GOTOVO: Albanski jezik ravnopravan kao makedonski. Zamalo tuča u parlamentu

  1604

  Makedonsko Sobranje, bez rasprave o 35.500 amandmana opozicije, usvojilo je zakon kojim albanski postaje drugi službeni jezik u toj državi. Obezbeđenje je u poslednji čas sprečilo fizički sukob predsednika parlamenta Taljata Džaferija i dojučerašnjeg lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. Protest ispred zgrade parlamenta.

  Poslanici vladajuće koalicije, bez rasprave o brojnim amandmanima opozicije, izglasali su Zakon o jezicima, kojim albanski jezik, praktično, postaje drugi zvanični jezik u Makedoniji.

  Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

  Sobranje je sredinom januara već donelo ovaj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

  Izglasavanju Zakona o jezicima prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

  Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

  VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon „protivustavan“, kao i da „produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice“.

  Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je da će ta opoziciona stranka podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Sobranja jer je parlament bez rasprave o amandmanima usvojio Zakon o upotrebi jezika.

  Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.

  Tokom sednice, ispred Sobranja protestovali su protivnici donošenja ovog zakona.

  izvor : rts.rs