Francuzi potvrdili: Bez obzira na probleme u zemlji, Makron ipak u sredu dolazi u Srbiju

  812

  Jelisejska palata zvanično je najavila posetu predsednika Emanuela Makrona Srbiji, 5. i 6. decembra, a pojedini francuski mediji pišu o toj poseti, uz ocenu da je njen cilj – osnaživanje prijateljstva između Pariza i Beograda.

  Na sajtu francuskog Predsedništva objavljeno je da će predsednik Makron otputovati u sredu po podne, kada otpočinje zvaničnu posetu Srbiji, dok je četvrtak planiran kao drugi dan njegove posete našoj zemlji.

  Predsednik Francuske od posete Beogradu nije odustao ni zbog demonstracija i nereda poslednjih dana na ulicama Pariza, zbog kojih je, inače, francuski premijer Eduar Filip otkazao putovanje u Poljsku gde je trebalo da učestvuje na samitu posvećenom klimi.

  Dnevnik 20 Minit navodi da su se odnosi između dve zemlje pogoršali 11. novembra ove godine, na ceremoniji povodom obeležavanja veka od kraja Velikog rata u Parizu, i to zbog propusta u protokolu, te dodaje da su se nakon toga mnogi Srbi „usprotivili Makronovoj poseti Beogradu“.

  „Mnogi Srbi su posle tog događaja istakli da je njihova zemlja imala najviše stadalnika u odnosu na broj svojih stanovnika u Prvom svetskom ratu, boreći se pre svega rame uz rame sa Francuzima na Istočnom frontu“, piše francuski dnevnik.

  U tekstu se navodi i da je odbijanje Francuske aprila 2017. da Beogradu izruči Ramuša Haradinaja, koga srpsko pravosuđe krivično goni zbog ratnih zločina iz vremena sukoba na Kosovu 1998-1999, „već probudilo među Srbima antifrancuska osećanja, mada u manjoj meri“.

  Dodaje se da mnogi Srbi nisu Francuskoj oprostili ni to što je učestvovala u zapadnoj vazdušnoj kampanji 1999. čiji je cilj bio okončanje sukoba na Kosovu i primoravanje srpskih vlasti da povuku trupe iz svoje južne pokrajine.

  „Ta operacija na čelu sa NATO ostaje duboko poniženje za mnoge Srbe. Ovo zahlađenje u odnosima praćeno je i slabljenjem ekonomskih veza“, ocenjuje list.

  Prva poseta predsednika Francuske od 2001. 

  List istovremeno ukazuje da je reč o prvoj poseti jednog šefa francuske države otkako je Srbiju posetio Žak Širak, 2001. godine, nekoliko meseci nakon pada Slobodana Miloševića.

  Navodi se i da je u Srbiji prisutno stotinak francuskih preduzeća koja zapošljavaju oko 10.000 ljudi, ali da je Francuska tek na 10. mestu izvoznika u Srbiju i da je među prvih 10 uvoznika, te da je „za razliku od Nemačke ili Italije, Francuska trgovinski partner od manjeg značaja“.

  List Kroa takođe najavljuje Makronovu posetu Srbiji, ubrajajući je među tri ključna međunarodna susreta francuskog predsednika u ovoj sedmici, pored pregovora o Jemenu i raspravi o Bregzitu u britanskom parlamentu.

  List navodi da francuski predsednik dolazi u Beograd da obeleži stogodišnjicu okončanja Prvog svetskog rata „kod svog saveznika iz tog perioda, čiji je predsednik ocenio da je bilo loše tretiran u Parizu na ceremoniji 11. novembra“.

  List navodi i da je Vučić obećao „grandiozan doček Emanuelu Makronu kako bi mu pokazao kakvo je srpsko gostoprimstvo i kako Srbi vide prijateljstvo“.

  izvor : rts.rs