Francuski pritisak na zemlje koje žele da povuku priznanje Kosova

    1994

    Polako maske padaju i od vekovnih prijatelja Francuska je postala ne samo neko ko ne podržava Srbiju u očuvanju svog teritorijalnog integriteta, već i vrši pritisak na zemlje koje razmatraju povlačenje priznanja Kosova. Tako barem piše „Politika“ koja to saznaje iz svojih izvora.

    Podsetimo da je francuski predsednik Emanuel Makron javno rekao da sve zemlje Balkana koje nisu u Evropskoj uniji moraće još dugo da pričekaju jer Evropska unija ne moža više u ovakvom stanju da prima nove članice. Da bi već sutra dan Evropska komisija dala zeleno svetlo za početak pregovora Albaniji i Makedoniji za koje se kaže da su veoma napredovale, a za Srbiju je rečeno da mora da pričeka jer još uvek nije dovoljno uradila. Zna se šta Srbija treba da uradi da bi joj bilo samo obećano članstvo u Evropskoj uniji. To je da se odrekne Kosova i Metohije, da se udalji od Rusije, da postane parking za migrante i da proda sve izvore vode.

    Ivica Dačić je za „Politiku“  izjavio i da je dobio informaciju da će jedna zemlja, članica EU i stalna članica SB UN, uputiti protest svakoj zemlji koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti. Predstavnik ove zemlje, kazao je Dačić ne precizirajući o kojoj članici EU je reč, rekao je našoj misiji u Njujorku da je pristup Srbije, kada je reč o državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, iritantan. Kako „Politika” nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima, reč je o Francuskoj.

    Ostaje da se vidi zbog čega Francuska kao ni jedna druga zemlja želi da se Srbija odrekne svoje svete zemlje Kosova i Metohije. Nadamo se da će novoizabrane dve poslanice u francuskom parlamentu iz stranke Emanuela Makrona, poreklom Srpkinje, svojim radom i uticajem učiniti da Francuska preispita svoju politiku prema Srbiji i malo je promeni, pošto legitimni predstavnici srpske dijaspore u Francuskoj po tom pitanju ništa nisu uradili.