Francuska zatvara granicu za migrante koji žele da je napuste i odu u Englesku

  374

  Francuska je pokrenula danas akcioni plan za sprečavanje migrantskih prelazaka preko Lamanša ka Velikoj Britaniji, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

  Ministarstvo je navelo da nove mere uključuju jačanje patrola i nadzora luka i severne francuske obale.

  Ove nacionalne mere preduzimaju se pred usvajanje zajedničkog francusko-britanskog akcionog plana koji se trenutno razradjuje i biće odobren prilikom predstojećeg odlaska francuskog ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera u London, navodi se u saopštenju.

  Britanski i francuski zvaničnici razmatraju uvodjenje više patrola na Lamanšu zbog rasta broja migranata koji u malim čamcima pokušavaju da stignu u Veliku Britaniju tim putem.

  Prošle godine 504 migranata, uglavnom Iranaca, pokušalo je da predje Lamanš, i od tog broja 276 su uspeli da stignu do britanskih obala ili teritorijalnih voda.

  „Ovaj plan će nam omogućiti da prekinemo te prelaske koji ne samo da su ilegalni već su i izuzetno opasni“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je u interesu Francuske kao i Velike Britanije da učine sve da spreče formiranja novih mreža krijumčara koji bi privlačili ilegalne migrante na njihovu teritoriju.

  Prema saopštenju pojačanim merama biće uspostavljen 24-oročasovni nadzor severne francuske obale u kome će učestvovati, carina, nacionalna mornarica, i pomorska žandarmerija.

  Biće pojačan nadzor luka Bulonj-sir-Mer i Kale, kao i plaža i potencijalnih mesta van luka za otiskivanje malih čamaca s migrantima.

  Usvajanje zajedničkog francusko-britanskog akcionog plana odlučeno u nedelju u telefonskom razgovoru francuskog ministra unutrašnjih poslova Kastanera i njegovog britanskog kolege Sadžida Džavida.

  I tim planom se predvidjaju patrole i pojačane mere protiv krijumčara ljudima. Taj plan će dopuniti mere koje će dve zemlje usvojiti na nacionalnom nivou.
  „Perspektiva Bregzita ni u čemu ne menja potrebu da naše dve zemlje pojačaju bilateralnu saradnju da bi sprovele konkretne i koordinisane mere za borbu protiv ilegalne imigracije“, rekao je Kastaner u saopštenju.
  izvor : beta.rs