Francuska vraća decu džihadista koji su se borili u Siriji i Iraku

  2031

  Broj Francuza koji su se borili na strani Islamske države je oko 1700. Dosta njih je poginulo u borbama u Siriji i Iraku, jedan deo je zarobljen, a jedan deo je uspeo da se domogne zemalja zapadne Evrope.

  Žene i deca velikog broja njih su zarobljena u poslednjim palim uporištima islamske republike. Francuske vlasti uveliko pregovaraju sa sirijskim vlastima u vraćanju dece džihadista. To je slučaj francuskog bračnog para koji je 2015.godine otišao u Siriju da se bori na strani terorista. Muž je poginuo u borbama oko Mosula a žena je jula meseca ove godine uhvaćena i smeštena u zatvor sa svoje četvoro dece.

  Velikim diplomatskim pritiskom Francuske vlasti su uspele 18.decembra da vrate troje njihove dece između 3 i 8 godina u saradnji sa crvenim krstom. Deca su poverena centru za socijalni rad u departmanu Seine-Saint-Denis i smeštena u hraniteljsku porodicu. Svi zarobljenici islamske države u Siriji rizikuju kaznu smrti.

  Novembra ove godine je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da će francuska tajna služba obrađivati svaki slučaj pojedinačno o mogućem povratku džihadista i njihovih porodica u Francusku kojih je nekoliko desetina u sirijskim zatvorima.

  Da podsetimo da je Francuska sa Albancima dala najveći broj džihadista koji su se borili na strani islamske države.

  Postavlja se pitanje kako objasniti porodicama stradalih u stravičnim terorističkim napadima u Francuskoj brigu francuske vlasti o porodicama tih istih koji su te napade počinili i podržavali.