Francuska : Srbin, građevinac, pokrenuo organsku proizvodnju u Srbiji

  433

  Sada ima 30 hektara, pa je po veličini imanja najbogatiji u selu, a seća se, kaže, perioda kada je živeo u kućici u Jagodini i imao „dve saksije zemlje“.

  – U Srbiji sam radio u putnoj sekciji kao elektrovarilac. Da nisam otišao u Pariz, ništa ne bih imao. U prestonici Francuske sam dve decenije imao svoju firmu za izvođenje unutrašnjih radova, a onda sam je prodao i preselio se u Nicu. Među prvima sam počeo da se bavim gradnjom ključ u ruke, jer takav način rada nije bio izražen u to vreme – kaže Tomić.

  Sada u Jovcu planira da na 15 hektara uzgaja kruške sorti viljamovka, karmen i boskova bočica. Na ostaloj zemlji zasadiće drugo voće ili žitarice.

  – Prve kruške zasadio sam pre četiri godine, a onda sam svake godine povećavao površinu. Voćke sporo napreduju, ali to je i očekivano za organsku proizvodnju. Ali, prodaću sav rod, jer na Zapadu više niko neće da jede voće prskano hemikalijama. U početku bih kruške izvozio, a kasnije, kada voćnjaci budu u punom rodu, planiram da se bavim preradom. Na 15 hektara dobiću više od 200 tona krušaka, što će već biti ozbiljna količina – kaže Tomić.

  nastavak na sledećoj strani