Francuska : Poreznici će gledati vaš Facebook profil i moći će da pokrenu istragu

  1281

  Već početkom 2019.godine poreznici će u Francuskoj gledati vaše Facebook, Instagram ili Tviter profile i na osnovu njih će moći pokrenuti ostragu protiv vas. Možda vam zvuči suludo ali ćemo vam sada objasniti o čemu se radi.

  Ministar u francuskoj vladi Gérald Daramanin je izjavio da će posebna služba zapošljenih u poreskoj upravi pratiti živote poreskih obveznika tako što će posmatrati njihove profile na društvenim mrežama. Sve u cilju borbe protiv onih koji taje porez.

  Poreski službenici će tako proveravati vaše fotografije sa odmora, sa skupocenim autmobilima, markiranih stvari koje nosite na sebi, hotela, restorana… Ako procene da je to u suprotnosti sa primanjima koje ste vi njima prijavili, moći će da pokrenu istragu protiv vas.

  Postavlja se pitanje na primer šta ako se slikate sa luksuznom limuzinom i kažete da nije vaša. Ministar je dao odgovor da ćete morati da navedete ime vlasnika, ako to bude potrebno. Ministar je objasnio da će kontrolisati samo fotografije koje ste vi objavili kao javne i da za ostale koje delite samo sa svojim prijateljima nema pravo, u šta sumnja veliki broj ljudi.

  Ova mera će stupiti na snagu početkom 2019.godine a već je izazvala veliki revolt na društvenim mrežama. Neki kažu da ministar treba najpre da se pozabavi sa velikim kompanijama kao što su @GoogleFR , @AmazonNewsFR , @Apple et @facebook koje ne plaćaju porez u Francuskoj.