Francuska: Podržan predlog da se svakog ponedeljka ne jede meso i riba

  339

  Više od 500 poznatih ličnosti u Francuskoj obavezalo se da svakog ponedeljka ne jede meso i ribu u okviru kampanje “Zeleni ponedeljak”, čiji je cilj promena navika u ishrani, potvrdio je agenciji Beta jedan od učesnika akcije, astrofizičar Orelijen Baro.

  “Verujemo da postoje značajni razlozi da se kolektivno smanji konzumiranje mesa u Francuskoj. Mislimo da svaka osoba može da učini jedan korak u tom pravcu”, navodi se u zajedničkom pismu učesnika.

  Među potpisniicma su, između ostalih, glumice Izabel Ađani, Žilijet Binoš, matematičar Sedrik Vijani, francuski novinari Stefan Bern i Matje Vidar, naučnici Orelijen Baro iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), Loran Beg i Nikola Trek iz Nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja, kao i nutricionisti i aktivisti za zaštitu životinja i životne sredine.

  Neki od potpisnika već su godinama vegetarijanci, dok su se se ostali potpisnici obavezali da ponedeljkom tokom ciele 2019. ne jedu meso i ribu.

  Akcija “Zeleni ponedeljak” (Lundi vert) zvanično počinje narednog ponedeljka, a podržale su je i međunarodne nevladine organizacije, među kojima je Grinpis.

  Potpisnici očekuju da im se pridruže građani upisom na sajt www.lundi-vert.fr. Svaki učesnik će morati da popuni upitnik o prehrambenim navikama i ponedeljkom će slati poruke o tome da li se pridržava akcije. Organizatori će im slati poruke ohrabrenja.

  Učesnici će dobijati i vegetarijanske recepte.

  Naučnici navode da je svrha kampanje da se građanima skrene pažnja na negativne efekte stalnog konzumiranja industrijske hrane životinjskog porijekla.

  List Mond je prenio da u mnogim zemljama postoji akcija “Ponedeljak bez mesa” (Meatless Monday), ali su Francuzi u svoju kampanju uveli i ribu.

  izvor : cnen.com