Francuska : Pesticidi mogući uzrok deformiteta kod beba

  264

  Učestali deformiteti ruku kod novorođenčadi zabeleženi su u regiji En u prečniku od 17 kilometara oko sela Drujat, zbog čega se sumnja na mogući efekat hemikalija.

  Samo nekoliko nedelja nakon što je objavljen izveštaj sa zaključkom da je veliki broj dece s deformitetima ruke i šake slučajan i da ne postoji zajednički uzročnik, u Francuskoj su otkriveni novi slučajevi i otvorena je nova istraga na nacionalnom nivou.

  Svih 11 novoprijavljenih je u regionu En, ruralnom kraju blizu granice sa Švajcarskom. Pre toga je 14 dece registrovano u Enu, ali i u Bretanji i departmanu Loara-Atlantik, dve susedne oblasti na severozapadnom delu obale, preneo je Bi-Bi-Si.

  Svi su rođeni sa agenezijom gornjih udova, stanja kod kog se ruke i šake ne formiraju pravilno tokom trudnoće. Obično se takva deca rađaju bez podlaktice, šake ili prstiju, ali nemaju druge zdravstvene probleme.

  Pošto prva istraga nije donela rezultate, ministarka zdravlja Agnes Bizin je obećala na nacionalnoj televiziji da počinju nova ispitivanja, jer cela zemlja želi da zna šta je uzrok.

  „Ništa ne isključujemo. Možda ima veze sa životnom sredinom, nečim što su pojeli ili popili, možda sa vazduhom… Trenutno ne znamo”, rekla je ministarka.

  Svi slučajevi u regiji En prijavljeni su u prečniku od 17 kilometara oko sela Drujat, zbog čega se sumnja na mogući uticaj pesticida.

  Odatle je i osmogodišnji Rajan, čiji su roditelji rekli za francuske medije da nijedan ultrazvučni pregled tokom trudnoće nije otkrio da dečak nema jednu podlakticu. Kada se rodio, niko od lekara nije imao objašnjenje. Majku drugog dečaka, s drugoj kraja zemlje iz Bretanje, lekari su ispitivali šta je jela i da li je uzimala neke lekove ili droge, ali isto nisu uspeli da nađu uzrok. Jedino što povezuje sve slučajeve jeste to da su roditelji živeli u ruralnim oblastima, što baca sumnju na pesticide i životnu sredinu kao faktor.

  Organizacija Remera dokumentovala je i ispitala slučajeve u regiji Rona-Alpi, kojoj pripada En. Posle razgovora sa roditeljima, isključila je kao mogući uzrok lekove, drogu i alkohol. Direktorka ove organizacije koja se finansira iz državnih fondova okarakterisala je nedovoljno angažovanje nadležnih kao „skandal u zdravstvu”.

  „Ovakvi deformiteti su veoma retki, ali i veoma specifični. Nešto, neki proizvod, sprečava razvoj gornjih udova kod embriona. Moramo da utvrdimo šta je to”, rekla je za „Gardijan” direktora Remere Emanuel Amar.

  Ona je sa svojim timom skrenula pažnju da su abnormalnosti grupisane na malom području i od tada su doživeli da im skrešu finansiranje i šalju obaveštenja da će ostati bez posla.

  Genetičarka koja predvodi naučnik komitet u regionalnom zdravstvenom centru oblasti En kaže da je takva koncentracija slučajeva previsoka.

  „Zamislite da je u maloj seoskoj školi sedmoro dece rođene u pet godina od 2009. do 2004. kojima fali deo ruke. Ne treba nam statistika za to. Učestalost je 50 puta veća od očekivane”, kaže genetičarka Elizabet Gnasija.

  Razmatraju se i tri slučaja u Loari-Atlantiku i četiri u Bretanji. I tamo je broj veći od proseka, ali takođe nije nađen mogući uzročnik. Zvaničnici su zaključili da dalja istraga nije moguća bez hipoteze od koje bi pošli. Sumnja se takođe da ima još mnogo neprijavljenih slučajeva, jer registri dece rođene sa defektima pokrivaju samo 19 odsto beba rođenih u Francuskoj.

  Povlači se paralela sa skandalom oko „talidomida”, koji su trudnice tokom pedesetih i šezdesetih uzimale da ublaže jutarnju mučnine pre nego što je ustanovljeno da izaziva deformacije ploda. U Francuskoj međutim još nije ustanovljena nikakva veza sa hemikalijama ili lekovima. Najavljeno je da će rezultati istrage biti saopšteni u januaru.

  izvor : politika.rs