Francuska : Od sutra vakcinisanje protiv gripa

  1088

  Prošle godine virus gripa je odneo 14000 života u Francuskoj. Zbog toga je ministarstvo zdravlja pokrenulo kampanju vakcinisanja koja počinje sutra.

  Oko 12 miliona ljudi je u toj rizičnoj grupi a najviše njih su stariji od 65 godina, deca, trudnice ili oni sa hroničnim obolenjima. Za sve njih će vakcinisanje biti besplatno kao i za sve zdravstvene radnike i one koji rade u turizmu i transportu. Besplatno će biti i za one sa srčanim i respiratornim problemima, porodicama dece manje od 6 meseci starosti, dijabetičarima ili gojaznim osobama.

  Veliki akcenat će se staviti da se vakcinišu zdravstveni radnici i oni koji rade po bolnicama i u stalnom su kontaktu sa pacijentima.

  Prošlogodišnja vakcina je imala samo 38% uspešnosti zbog pojave dva različita virusa. Ove godine se očekuju dosta bolji rezultati.

  Do sada su samo lekari mogli da vakcinišu pacijente i u nekim slučajevima i medicinske sestre, ali po prvi put u dva regiona (Auvergne – Rhône-Alpes et Nouvelle-Aquitaine) će i apotekari imati tu mogućnost. Sa izuzetkom porodilja i onih koji se vakcinišu prvi put a imaju fobiju od vakcine.

  Vakcinacija počinje sutra a završava se 31.januara 2018.