Francuska : Običaj da se u novogodišnjoj noći pale automobili

  664

  U Francuskoj postoji poslednje dve decenije jedan veoma čudan običaj. Pale se automobili na otvorenom u novogodišnjoj noći. Ali se ne pale svoji automobili nego na one na koje male bande nalete.

  Ovaj primitivni fenomen donese svake godine više od 1000 zapaljenih automobila na celoj teritoriji Francuske. Skoro celokupan broj se nalazi u siromašnijim krajevima gde žive ljudi iz afričke emigracije. Departman Saint Denis prednjači u tome. Tako je bilo i ove godine s tim što je po prvi put ta brojka pala ispod 1000 automobila.

  Po zvaničnom izveštaju ministarstva unutrašnjih poslova Francuske zapaljeno je nešto više od 500 automobila i to 277 u regionu Pariza. Od toga 99 u departmanu Saint Denis.

  Ovaj „običaj“ uglavnom izvode maloletnici od 15 i više godina i njihovi malo stariji vršnjaci. Koje je zadovoljstvo ovog čina da palite automobile se zaista ne zna ali ova deca sigurno nisu prošla osnovno vaspitanje svojih roditelja. U svakom slučaju, osiguravajuća društva najviše strepe od novogodišnje noći.

  Ove godine je na ulicama Francuske bio rekordan broj pripadnika organa reda, bilo ih je 147935.