FRANCUSKA : NOVA REFORMA ZAKONA O RADU

  3196

  Novi reforma zakona o radu je izazvala veliku buru u Francuskoj ali je to jedno od predizbornih obećanja predsednika Makrona. Pročitajte dobro najvažnije stvari koje treba da donese nova reforma zakona o radu.

   

  Zaposleni dobijaju veću naknadu u slučaju otkaza

  U slučaju otkaza, legalna odšteta za zaposlene biće četvrtinu mesečne zarade po godini radnig staža. Što znači povećanje za 25% u odnosu na danas.

   

  Zaposleni imaju samo godinu dana da podnesu tužbu posle otkaza

  Ako jedan zaposleni proceni da je nepravedno dobio otkaz, imaće samo godinu dana da podese tužbu u odnosu na dve koliko je danas. Za poslodavce je uporšćeno davanje otkaza. Dovoljno je samo da se popuni jedan standardizovani formular.

   

  Gazdi ili firmi je odšteta koju odredi sud limitirana

  Ako sud dosudi da su jedan gazda ili firma krivi za neopravdano davanje otkaza, odšteta koju oni moraju da isplate je limitirana na 20 meseci plate za 30 godine radnog staža.

   

  Gazda ili firma mogu direktno da pregovaraju o svim pitanjima sa predstavnikom radnika

  U firmi koja broji manje od 11 radnika gazda ili direktor može direktno razgovarati sa svojim radnicima o svim pitanjima bez obaveze da to bude predstavnik zaposlenih. Onda stavljate na glasanje odluke koje se usvajaju ako postoji dvo-trećinska većina. Za one koji imaju od 11-49 zaposlenih a nemaju sindikat mora biti jedan predstavnik zaposlenih.

   

  Gazda ili direktor mogu pregovarati i odlučivati o nagradama za zaposlene

  Bez obzira na broj zaposlenih, gazda može pregovarati o raznim nagradama koje bi sledite zaposlenima.

   

  Manje sastanaka u slučaju fuzije raznih instanci u jednoj firmi

  U firmi manjoj od 50 zaposlenih dosadašnji razni odseci izabranih predstavnika zaposlenih kao što su odsek za higijenu, bezbednost, uslovi rada biće objedinjeni u jedan jedini socijalni i ekonomski odsek. To se ne odnosi na firme od preko 300 radnika.

   

  Gazda ili firma mogu da dogovaraju dobrovoljne odlaske

  Firme mogu definisati zajednički plan dobrovoljnih odlazaka. Što znači dogovor između gazde i radnika o njegovom dobrovoljnom napuštanju posla, a koje daje za pravo da se prima novac dok smo na birou rada (chomage).

   

  U zavisnosti od branše, firme mogu potpisivati nove ugovore na određeno vreme CDD ili „građevinske ugovore CDI“

  Neke profesionalne branše mogu modifikovati broj obnavljanja ugovora na određeno vreme CDD koje su danas propisane zakonom. Mogu takođe davati „građevinske ugovore na neodređeno vreme CDI chantier“ koji traju dok se gradilište ne završi.

   

  Multinacionalne kompanije će moći davati otkaze zbog ekonomskih razloga 

  U slučaju ekonomskih problema, firme koje posluju i u međunarodnim vodama će moći davati otkaze samo ako imaju svoje probleme u Francuskoj a ne na globalnom nivou kao što je danas slučaj.

   

  Socijalni dijalog : odluka većine će biti generalizovana ranije nego što je to predviđeno

  U slučaju odluke većine u firmama će biti primenjivane odluke već od 01.januara 2018. a ne od 01.januara 2019. kako je zakon El Khomri do sada predviđao.

   

  Zaposlenima u slučaju kolektivnog dogovora i otkaza stručno usavršavanje

  Zaposleni koji su odbili da se povinuju kolekivnom dogovoru i odlukama u jednoj firmi i koji su zbog toga dobili otkaz, dobiće 100sati stručnog usavršavanja koje će biti finansirane od strane firme.

  Na vama je da procenite da li su ovim novim pravilima veću slobodu dobili radnici ili poslodavci.