Francuska javnost i mediji podržali Srbiju : Narod nije vlast i zna ko mu je pravi prijatelj

  1026

  Događaj koji je trebao da bude proslavljen na najbolji mogući način kod svakog Srbina će se pamtiti po propustu francuskih vlasti i poniženju koje su Srbija i celokupan srpski narod doživeli povodom velike ceremonije održane u Parizu.

  Proslava stogodišnjice od završetka Velikog rata je dugo najavljivana i na poziv Francuske kao jedne od pobednica u Velikom ratu, u Parizu su se našli najveći svetski lideri povodom obeležavanja jednog velikog stradanja i oslobođenja Evrope od tada dominantne Nemačke i Austrougarske.

  Srbija je u tom ratu podnela najveću žrtvu. Hrabro je ušla u rat da brani neodbranjivo gledajući snagu protivnika. Ipak su Srbi izvojevali prvu veliku pobedu u ovom tragičnom ratu. Srbija je tada imala za saveznike Rusiju, Francusku i Englesku. Zamislite u to vreme koliko su hrabra Srbija i njen narod bili cenjeni u svetu kada je ravnopravno sa velikim silama ratovala protiv dosta jačeg neprijatelja. Srbija je probojom solunskog fronta u najvećoj meri doprinela bržem završetku rata i kapitulaciju Austougarske i Nemačke na datum koji se i obeležavao prošle nedelje u Parizu. Srbija je slobodu najskuplje platila, izgubila je skoro trećinu svog stanovništva i preko polovinu muškaraca sposobnih za reprodukciju. Ipak nije dozvolila da je neko gazi i ugnjetava. Uvek se borila za pravdu i zato je stradala jer se pravda često ne uvažava u međunarodnim odnosima.

  Ono što su Srbija, srpski narod i njen predsednik doživeli 11.novembra u Parizu je bilo veliko poniženje i razočarenje. Ovakav propust ili proceduralna greška kako francuske vlasti kažu ne bi izazvala toliko razočarenje kod Srba da se radilo o bilo kojoj drugoj zemlji osim Francuske. Zemlji u koju je Srbija uvek gledala kao u starijeg brata. Zemlju koja je nesumnjivo zbog novog svetskog poretka i međunarodnih odnosa u poslednjih tridesetak godina više puta okretala leđa Srbiji, njenom vekovnom prijatelju. Ipak pojavljivanje predsednika takozvanog Kosova iza gospodina Putina je izazvalo još veći gnev kod srpske populacije a posebno Srba u Francuskoj. Pošto smo na našem portalu objavili odmah objavili ovu vest, ređale su se objave i svih vodećih srpskih medija i srpskih zvaničnika koji nisu krili razočaranje.

  I kada smo mislili da ćemo ostati u tome sami, u ponedeljak se oglasio francuski ambasador u Beogradu koji je izrazio žaljenje i izvinio se Srbiji. Hm, lepo od njega ali je veliki broj ljudi na društvenim mrežama sumnjao u njegovu iskrenost. Malo posle toga je i Marine Le Pen u veoma slušanom francuskom radiju izjavila : “Šokirana sam kako je srpski predsednik tretiran u nedelju i stavljen vam oficijalne tribine, a da je predsednik takozvanog Kosova, zemlje koja nije postojala između 1914-1918, bio iza predsednika Francuske Makrona. Podsećam da je Srbija izgubila u Velikom ratu četvrtinu svog stanovištva”.

  Onda je i veliki broj francuskih medija podsetio na veliki propust i bruku organizatora ceremonije. Veliki francuski list „Le Figaro“ je objavio da je Francuska zabrljala i da je načinjen neprihvatljiv propust, s obzirom na to da je Srbija u Velikom ratu izgubila “1,2 miliona svoje dece”. AFP ističe da je Srbija razočarana i da je zaslužila bolji tretman. BFMTV, FRANCESOIR, LEPARISIEN i veliki broj francuskih medija se utrkuju da kažu kako Srbija ovo nije zaslužila i kako je Francuska ponizila Srbiju. Veliki broj poznatih francuskih akademika i poznatih ličnosti je stalo na stranu Srbije i u ime svih Francuza se izvinilo za ovakav propust. Bura u francuskoj javnosti ne jenjava i veliki broj Francuza daje podršku Srbima u komentarima na društvenim mrežama i kritikuje vlast zbog ovakvog propusta.

  Svi su oni u jednom saglasni, da propust francuskog državnog vrha nije i stav francuskog naroda koji je više nego burno reagovao na odluku da se srpski predsednik stavi negde po strani. To je na neki način i ublažilo ovo poniženje koje su Srbi doživeli, a koje su u najvećoj meri osetili oni koji žive i rade u Francuskoj. Oseća se u francuskoj javnosti da posle devedesetih godina prošlog veka, kada su Srbi bili satanizovani od strane medija, Srbi i Srbija polako zauzimaju kod Francuza ono mesto koje im i pripada, mesto bratskog naroda.