Francuska: Albanija i Makedonija mogu u EU, Srbiji vrata zatvorena jer nije dovoljno uradila

    16971

    Posle izjave Francuskog predsednika da Evropska Unija treba da se reformiše i da ne treba da prima nove članove, Evropska komisija je dala preporuku jedino za Albaniju i Makedoniju izjavivši da su ove dve zemlje napravile veliki napredak i da zbog toga treba da se otvore pregovori za pristupanje.

    Što se tiče Srbije rečeno je da da Srbija ne ispunjava određene uslove. Najveći protivnik otvaranja pregovora sa Srbijom i pristupanje Srbije Evropskoj Uniji je Francuska što je predsednik Makron i izjavio pre dva dana. Trn u oku Francuskoj je to što se posle deset godina posle jednostrane proglašene nezavisnosti Kosovo i dalje nalazi u ćorsokaku i Srbija nije i nikada neće da ga prizna. Od Srbije je i zatraženo da se udalji od Rusije i da se stavi na stranu zapadnih zemalja i uvede sankcije Rusiji. Sve to nervira Francuze koji su druga po snazi zemlja Evropske Unije i koji ovim žele na neki način da kazne Srbiju. Srbija je jedino pohvaljena na ekonomskom planu.

    Nek je srećno Makedoniji i Albaniji u Evropskoj Uniji a Srbiji ne trebaju takvi prijatelji koji ne prestaju da je ponižavaju.