FEBRUAR: Širom Srbije će da zamirišu pršute, kobasice …

  1800
  U februaru se širom Srbije tradicionalno organizuju najukusnije manifestacije

  BLIŽI se najukusniji mesec, koji miriše na slaninu, pršutu i kobasice! Predstojećeg vikenda počinje mesec uživanja za sladokusce koji svakog petka mogu da se upute na neku turističku manifestaciju koja slavi suhomesnate proizvode. „Masnu“ sezonu otvara Pirot, gde se održava Peti sajam peglane kobasice. U subotu, u dvorani „Kej“, počinje sajam koji će okupiti oko 40 individualnih proizvođača ovog jedinstvenog gastronomskog proizvoda.

  U Mačkatu, u porti Crkve Svetog proroka Ilije, u petak, 10. februara u 11 časova počinje 17. „Pršutijada“. Posetioci mogu da dođu i „probaju ukusnu tradiciju Zapadne Srbije“.

  Ko smatra da „ne postoji zadovoljstvo veće, slanina je put do sreće“ treba da se uputi ka najmasnijem selu na svetu – Kačarevu, gde 16. februara počinje 30. „Slaninijada“. Kačarevci kažu da je slanina ono što miriše i što se oseća u venama. Kačarevačka slanina je najbolja na Zemlji, kao što je banatski hleb najmekši na svetu.

  „Sremska kobasicijada“ se održava 24. februara, pa ko voli sušenu kobasicu, treba da planira put u Sremsku Mitrovicu.

  Poslednji vikend u februaru rezervisan je za Turiju, jer se od 26. do 28. februara održava „Kobasicijada“. Ova manifestacija je prvi put održana 1985. godine, desetine hiljada gostiju dolaze kako bi videle „čudo od kobasice“.

  Tri dana u Turiji će biti veoma zabavna. Pripremljen je bogat kulturno-umetnički program, a najvažniji događaj je kada domaćini iznesu dugačku kobasicu (ove godine čitav 2.031 metar). Nakon toga sledi proglašenje najbolje industrijske kobasice, takmičenje u brzom jedenju kobasice i nagrada za gosta koji je došao iz najudaljenijeg mesta.

  izvor: novosti.rs