Evo šta možete uraditi ako vas pokradu u pariskom metro-u

  2785

  Preko 50 miliona turista poseti pariski region u toku jedne godine. Samo jedna četvrtina njih ne koristi metro. Jedan deo njih nailazi na razne neprijatnosti u metro-u. Od agresivnih klošara do sitnih kradljivaca koji mogu da vam nanesu veliku štetu ako ste turisti ali i ako živite u Parizu i okolini.

  Francuske vlasti su krenule sa jednim eksperimentom koji će olakšati podnošenje tužbi svim osobama koji nisu francuzi a koji budu pokradeni u metro-u.

  Naime pokradeni turisti će moći da podnesu tužbu na šalterima šest metro stanica uz pomoć jednog od službenika RATP-a. Formulari su dvojezični, na francuskom i engleskom.

  Tužbe će moći podneti oni koji su pretrpeli štetu manju od 1000€ i ako se krađa dogodila bez fizičkog nasilja. Tužba će odmah biti poslata u tužilaštvo, a ovako uprošćena procedura će značiti oštećenima u slučaju da imaju bilo kakvo osiguranje.

  Ovo su metro stanice gde možete podneti tužbu : Franklin Roosevelt (linija 1), Anvers (linija 2), Saint-Michel-Notre Dame (linija 4), Opéra (linija 8), Hôtel de Ville (linija 11) et Charles de Gaulle-Etoile (RER A).