EU : Nema više pomeranja sata

  1481

  Narodna volja, po svemu sudeći, nadjačava sve argumente kad je računanje vremena u pitanju, pa bi 28. oktobar mogao da ostane zabeležen kao datum kada su kazaljke u članicama EU pomerene poslednji put.

  Više od 80 odsto građana Unije, izjasnilo se, naime, protiv pomeranja sata dvaput godišnje, u najvećem „onlajn“ istraživanju u istoriji EU. U anketi, koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta, učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.

  Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas upozorio je da anketa „nije referendum“ i da o ukidanju pomeranja sata treba da se izjasne i evropski parlamentarci. Sve, međutim, govori u prilog tome da je letnjem računanju vremena odzvonilo, jer se više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno zalaže za to.

  Ukoliko se sa tim složi i Evropski parlament, 28. oktobra u tri sata po ponoći, kazaljke će poslednji put u zemljama Evropske unije biti pomerene sat unazad, na dva. Standardno, takozvano, prirodno vreme, biće ubuduće i jedino.

  Letnje računanje vremena uvedeno je osamdesetih godina prošlog veka, da bi, tokom letnjih meseci, dan duže trajao. Kao glavni motiv navođena je štednja struje. Od 2002. pomeranje časovnika regulisano je na nivou EU. Za razliku od dela Severne Amerike i Evrope, većina drugih zemalja to nije nikad ni radila.

  Ukoliko države EU ukinu letnje i zimsko računanje vremena, ni u Srbiji više neće biti pomeranja kazaljki. Vlada Srbije, početkom nedelje, usvojila je Predlog zakona o računanju vremena.

  izvor : novosti.rs