ENGLEZI NE DAJU SRBINA: Stanovnici Londona štite Stojana od deportacije

  2970

  Stanovnici Londona štite prodavca sa Balkana od deportacije. Peticiju da Stojan Janković ostane potpisalo 9.000 ljudi.

  PRODAVCA Stojana Stolija Jankovića (53) iz Kentiš tauna, područja u severozapadnom Londonu, koga tamošnje vlasti hoće da deportuju, brane hiljade Engleza, prenose „Gardijan“ i „Kamden nju džurnal“.

  Kako se navodi u čuvenom britanskom listu, 9.000 ljudi je do sada potpisalo peticiju da Stojan ostane u Londonu. On je u glavni grad Engleske stigao iz Jugoslavije 1991. godine i bio je u evidenciji imigracionog centra. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u ovaj centar, uhapšen je bez obrazloženja.

  Njegov poslodavac Džon Grejson je bio šokiran postupkom vlasti, rekavši da umesto da daju Stojanu da se potpiše kao i obično, oni su ga pritvorili bez objašnjenja. Grejson je naglasio i da je Stojana zaposlio u skladu sa zakonom i da je dobio broj nacionalnog osiguranja. On je kazao da će pokušati da odloži deportaciju za 15 dana kako bi uložio pravni prigovor.

  – Ovo je strašan šok. Stojan je popularan i voljen član zajednice u Kentiš taunu. To što mu se desilo je razbesnelo mnogo ljudi, jer ispada da tako nešto može da se dogodi iznenada svakome – izjavio je Jankovićev šef, napominjući da mu nije jasno ni kako bi deportovali Stojana. – To područje je sada Srbija, ali on nikada nije bio državljanin Srbije i nema srpski pasoš. Ne znamo da li ima pravo da živi tamo.

  Janković je takođe neprijatno iznenađen onim što mu se dogodilo.

  – Uznemiren sam zbog oduzimanja prava da živim slobodno. Prilagodio sam se ovom načinu života. Ne znam šta više mogu da uradim. Ovo je moj kraj, moja kultura – rekao je Janković za „Kamden nju džurnal“.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Engleske saopštilo je da nema praksu da komentariše pojedinačne slučajeve.

  RADIO U PRODAVNICI HRANE

  STOJAN je bio zaposlen u prodavnici Earth natural foods poslednjih 15 godina. Napominje se i da je redovno plaćao dažbine, socijalno osiguranje i porez. Međutim, kada je poslednji put otišao na redovno javljanje u imigracioni centar uhapšen je.

  izvor : novosti.rs