Emmanuel Macron novi predsednik Francuske

    4260

    Prema prvim rezultatima, u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, pobedu je odneo kandidat „centra“ Emmanuel Macron sa 65% izašlih glasača. Njegov protiv kandidatm desničarka Marine Le Pen je osvojila 35% glasova. Izlaznost u drugom krugu je bila 74% upisanih glasača.

    Ovo je ipak istorijski uspeh za francusku desnicu i Marine Le Pen koja se nije mogla ni nadati boljem rezultatu ako se pogleda cela izborna kampanja i medijska hajka koja je protiv nje vodjena. Da podsetimo da je Macron, bivši ministar ekonomije u vladi aktuelnog predsednika François Hollande, doveo do rekordnog povećanja broja nezaposlenih za vreme dok je bio na čelu svog ministarstva. Ipak, kao favorit velikih multinacionalnih kompanija  imao je nezapamćeno veliku podršku francuskih medija.

    Kako će njegov izbor uticati na odnose sa Srbijom ostaje da se vidi, znajući da je najavio blisku saradnju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Da podsetimo da je u svojoj predizbornoj kampanji Marine Le Pen obećala povlačenje priznanja Kosova i Metohije od strane Francuske i blisku saradnju sa Putinom.