EKSKLUZIVNO Caričin grad na listi UNESKO!

  1581

  Pored 12 vodećih stručnjaka iz tih instutucija, na izradi Strategije za istraživanje, zaštitu i prezentaciju areheološkog nalazišta uključen je i istoričar Veroljub Trajković iz leskovačkog muzej

  Posle više od veka istraživanja arheološkog lokaliteta Caričin grad kod Lebana, za koga se veruje da je rodno mesto Justinijana Prvog, zvanično su počele opsežne pripreme za njegov ulazak na listu UNESCO-a, potvrđeno je danas Jugmedii u Narodnom muzeju Leskovac.

  Ovo se čulo i na juče održanom sastanku u leskovačkom muzeju sa predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a pored ove dve institucije partneri na projektu biće i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša i Arheološki institut iz Beograda, koji decenijama istražuje jedinstveno nalazište iz 6. veka nove ere.

  Zvanična podrška za ovaj ogromni posao, kako navode u niškom zavodu, dobijena je i od međunarodnih organizacija WHC i UNESKO.

  Pored 12 vodećih stručnjaka iz tih institucija, na izradi Strategije za istraživanje, zaštitu i prezentaciju arheološkog nalazišta uključen je i istoričar Veroljub Trajković iz leskovačkog muzeja.

  Potvrdu smo dobili i od Vujadina Ivaniševića, koji nije mogao da precizira vreme ulaska na listu UNESKO.

  Nekada prođe period od 2,3 ili 4 godine, ali ja mislim da smo mi na dobrom putu da te rokove skratimo, koji, inače, zavise od brzine i kvaliteta prikupljene dokumentacije. Naravno, poslednju reč imaju predstavnici UNESKO-a, a po mojoj oceni, za sada sve dobro ide jer su uključene 4 reprezentativne institucije”, ističe Ivanišević, dugogodišnji šef arheološkog istraživačkog tima Caričinog grada

  U tom postupku neophodno je, kako objašnjavaju Veroljub Trajković i Mira Ninošević, direktorka muzeja u Leskovcu, najpre srediti imovinsko pravne odnose lokaliteta, koji se prostire na 100 hektara, uraditi detaljan urbanistički plan sa pomoćnim objektima, zatim, precizno definisati granice lokaliteta i, naravno, izradaiti strategiju razvoja, što podrazumeva dalje sređivanje i konzerviranje lokaliteta, među kojima i tri vredna mozaika sa nastrešnicama.

  Ideja za veliki projekat potekla je sredinom decembra prošle godine na sastanku u sedištu Jablaničkog okruga kada su se pored stručnjaka okupili svi vodeći ljudi opština u Jablaničkom okrugu sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i načelnikom okruga Božidarom Stojiljkovićem, organizatorom sastanka.

  izvor: jugmedia.rs