Država ne prašta. Pljušte kazne stanodavcima u Parizu i okolini

  4330

  Kršenje gradskih propisa o iznajmljivanju utvrđeno je u slučaju oko 111 nekretnina, uz prosečnu visinu kazne od nešto više od 12.000 evra.

  Vlasti u Parizu kaznile su od početka godine sa više od 1,3 miliona evra vlasnike koji su nezakonito iznajmljivali stanove.

  Broj kazni za nezakonito iznajmljivanje apartmana preko servisa Airbnb i drugih onlajn aplikacija znatno je porastao u 2018. godini, a gradske vlasti na taj način pokušavaju da suzbiju takvu praksu u uslovima zaoštravanja krize stanovanja, preneli su Rojters i portal France24.

  „Iznos kazni značajno je povećan jer smo odlučili da pojačamo inspekcije. Želimo da suzbijemo tu praksu”, izjavio je za francuski RTL Radio Jan Brosat, pomoćnik za stanovanje u pariskoj gradskoj upravi.

  Kako je rekao, do 15. avgusta izdato je 1,38 miliona kazni, dok je u celoj 2017. godini izdato 1,32 miliona kazni.

  Kršenje gradskih propisa o iznajmljivanju utvrđeno je u slučaju oko 111 nekretnina, uz prosečnu visinu novčane kazne od nešto više od 12.000 evra.

  „Sudije su oštrije, kazne su im strože, jer smatraju da su se iznajmljivači u međuvremenu upoznali sa propisima”, rekao je Brosat.

  Pariz, ali i drugi gradovi širom sveta pooštrili su regulativu za poslovanje Airbnb-ja, podstaknuti pritužbama hotelijera i stanovnika koji smatraju da najam pospešuje spekulacije sa cenama nekretnina.

  Da bi rešili taj problem, u Parizu su okupili tim od 30 stručnjaka.

  „Propisi sve više odvraćaju od takve prakse, posebno zato što iznajmljivači  imaju više nekretnina. U pojedinim slučajevima bili smo suočeni sa ljudima koji su kupili tri, četiri, pet apartmana, cele zgrade, pretvarajući ih u prikrivene hotele”, rekao je Brosat.

  U parlamentu je trenutno u proceduri novi zakon koji predviđa kažnjavanje nepropisnog oglašavanja nekretnina za najam putem interneta, novčanim kaznama u visini do 50.000 evra.

  Grad Pariz podneo je u aprilu tužbu protiv Airbnb, sajta za posredovanje u izdavanju stanova, i još dve slične agencije zbog kontinuiranog oglašavanja najma nekretnina bez službenog registarskog broja.

  Tužbom je obuhvaćeno 43.000 takvih oglasa.

  Kako se navodi, Pariz spada u najunosnije tržište Airbnb, sa oko 65.000 stanova navedenih na internet stranicama, dok se 35.000 stanova oglašava preko konkurentskih platformi. (Tanjug)