Društvene mreže i kazne: Šta sve ne bi trebalo da radite na internetu

  289

  „Šarenolika praksa“

  U kontekstu izražavanja na internetu, na kom se razmenjuje mnogo psovki, uvreda, pogrdnih izraza, teško je utvrditi šta je kažnjivo, a šta ne, kaže Perkov.

  „Problem je u tome što je praksa šarenolika“, kaže on i podseća na slučaj Radomira Počuče i poziva na linč Žena u crnom na Fejsbuku.

  Žene u crnom tužile su Počuču za ugrožavanje sigurnosti na osnovu statusa koji je 25. marta 2014. godine, dan pred akciju te organizacije povodom obeležavanja 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu, postavio na svoj Fejsbuk profil.

  „Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi… Gospodo huligani, Delije, Grobari, Radovci, Firmaši, umesto da trošite pesnice između sebe, a veliki ste rodoljubi udružite se i podelite po p*** onome kome treba da se da po p***“, napisao je Počuča.

  Sud ga je oslobodio optužbi pošto je protumačio da je objava njegovo lično mišljenje, a ne pretnja.

  „Pravna nesigurnost je problem, zbog čega imamo situacije da se građani zbog nekih problematičnih objava na društvenim mrežama u vezi sa državnim funkcionerima vrlo brzo pronađu i procesuiraju, dok se prema kontinuiranim pretnjama novinarima i aktivistima ne postupa adekvatno.

  nastavak na strani 8