Društvene mreže i kazne: Šta sve ne bi trebalo da radite na internetu

  289

  On smatra da u slučaju predsednika Vučića, „ovi uslovi očigledno nisu ostvareni“.

  „Ne zna se da li je predsednik sam video komentar ili mu je neko rekao, pa je samim tim neposrednost dovedena u pitanje. Iako je reč o groznim psovkama upućenim njegovoj deci, one očigledno nisu ostvarive, a upitan je i osećaj ugroženosti“, kaže Rašuo za BBC na srpskom.

  „Potrebno je da pretnja bude ostvariva, da se ne radi o psovci ili kletvi, na primer, već da postoji jasna namera da će se izvršiti neko krivično delo i da stvara osećaj ugroženosti“, objašnjava Rašuo.

  Postupci za ugrožavanje sigurnosti pokreću se pred Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal po službenoj dužnosti. Da li isti princip važi i za građane?

  „Da je ovakav komentar koji je dobio predsednik Vučić usmeren prema nekom građaninu, sa pravničke strane sam siguran da bi Tužilaštvo odbacilo prijavu, pošto sa pravne strane uslovi za tužbu nisu ispunjeni“, kaže Rašuo.

  „Ako pričamo čisto o pravu i ako se pravnicima ostavi da rade svoj deo posla – ovo ne bi trebalo da se nađe pred sudom. Ako pričamo o političkim aspektima i medijima, ovo će se naći pred sudijom i imaćemo sudski postupak koji će trajati dugo.“

  nastavak na strani 4