DRAMATIČNA SITUACIJA NA KOSOVU

  661

  Premijer Aleksandar Vučić pozvao je na hitan sastanak ministra odbrane Zorana Đorđevića. Vučić će se sastati i sa predstavnicima Srba sa KiM.

  Kako saznajemo, posle susreta sa Đorđevićem, Vučić će se u 17 sati u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raškoj sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

  Sastanak je usledio posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja je održana u sredu uveče u Briselu.

  Premijer Vučić potvrdio je da će se danas u Raškoj sastati s političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova, ali nije želeo da komentariše navode medija da postoji opasnost od napada naoružanih Albanaca na opštine sa srpskom većinom.

  Vučić je rekao da će predstavnike Srba obavestiti o čemu je bilo reči na sastanku u Briselu i kako Beograd gleda na ishod nastavka Briselskog dijaloga.

  „Daćemo sve od sebe da se tenzije spuste i smire i da očuvamo mir. I to je razlog zašto odlazim u Rašku, gde ću se sastati sa gradonačelnicima koji su zabrinuti“, rekao je Vučić.

  Na pitanje da prokomentariše pisanje pojedinih medija da postoji opasnost da naoružani Albanci upadnu na sever Kosova, Vučić je rekao da ne želi da komentariše pisanje medija.

  „Da li sam zabrinut? Jesam! Da li je situacija napeta? Da, ali ne zavisi sve od nas“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

  On nije želeo da iznosi detalje sa sinoćnog sastanka u Briselu jer se obavezao da to neće činiti, ali je naveo da je situacija „kompleksna“.

  „Situacija je prilično kompleksna, ali neću da kršim sopstvenu reč. To je dogovor sa EU da se ne govori o onome što je bio sadržaj razgovora i da nećemo da jedni drugima govorimo teške reči“, rekao je Vučić i dodao da je Beograd imao konstruktivan odnos i da je prihvatao predloge Evropske unije.

  On je, međutim, rekao da Srbi sa Kosova i Metohije još od 1999. godine „nisu bili spokojni“, ali da je posao Beograda da Briselskim sporazumom postigne da oni budu mirniji i da imaju bolju budućnost.

  Upitan o današnjoj poseti albanskog premijera Edija Rame Prištini, gde je razgovarao s članovima stranke Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da to ne želi da komentariše, ali da može da zamisli kakva bi reakcija bila da je on otišao u posetu nekim ekstremnim srpskim partijama u regionu.

  „Šta ćete… Naše je da se ponašamo odgovorno i tako ćemo da se i ponašamo“, rekao je Vučić.

  ROSU U SRPSKIM SELIMA: Džipovima i maricama patroliraju i legitimišu sve!

   

  KOSOVSKA MITROVICA – Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU), poslednjih nekoliko dana učestalo patroliraju u srpskim sredinama južno od Kosovske Mitrovice.

  Preostali Srbi u Velikoj Hoči i Orahovcu preneli su da su patrole specijalaca ROSU u njihovim sredinama prisutne u večernjim satima.

  Prisustvo policijskih specijalaca zabrinjava Srbe, koji ističu da toliko policije u njihovim sredinama nema često.

  U Velikoj Hoči, Orahovcu, Goraždevcu, u večernjim satima patrolira po petnaestak specijalaca, koji dolaze u džipovima i maricama.

  U Goraždevcu kontrolišu prolaznike, a u Velikoj Hoči i Orahovcu ne intervenišu.

  Meštanima su preneli da patroliraju u sklopu pojačanih aktivnosti.

  Patrole specijalne policije primećene su u kasnim večernjim satima i u srpskim selima oko Gračanice..

  izvor : novosti.rs i rts.rs